Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους - Φόβοι για νέα νύχτα ταραχών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 18:54 Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους - Φόβοι για νέα νύχτα ταραχών

Κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση στη Γαλλία, στον απόηχο της δολοφονίας 17χρονου από αστυνομικά πυρά. Η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι στους δρόμους θα κατέβουν και τεθωρακισμένα οχήματα.

Υπό το φόβο νέων συγκρούσεων, στον απόηχο της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, η κυβέρνηση της Γαλλίας προχωρά σε ακόμη πιο ισχυρές -έως και ακραίες- κινήσεις για να περιορίσει τους διαδηλωτές.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Ελίζαμπεθ Μπορν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτυχθούν τεθωρακισμένα αστυνομικά οχήματα για την αντιμετώπιση των εντάσεων.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα αναπτυχθούν "πρόσθετες κινητές δυνάμεις", ενώ ανακοινώθηκε η ακύρωση εκδηλώσεων σε περιοχές κοντά στις οποίες γίνονται τα επεισόδια, καθώς "υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη".

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε πολλά κτίρια - συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών και σχολείων. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι υπήρξαν περισσότερες από 3.880 πυρκαγιές σε δημόσιους χώρους το βράδυ της Πέμπτης, σε σύγκριση με 2.391 το προηγούμενο βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει περαιτέρω αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, τονίζοντας για τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ότι πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν την ένταση.

/
/ AP

"Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε τηλεοπτικές δηλώσεις.

Πέραν τούτου, προχώρησε και σε μια ακόμη αδιανόητη διευκρίνιση, αφού κάλεσε τους γονείς των νέων να εμποδίσουν τα παιδιά τους να βγουν στους δρόμους και να συμμετάσχουν στις ταραχές, καθώς πολλοί εξ αυτών "επαναλαμβάνουν ό,τι έβλεπαν στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει".

"Μερικές φορές μοιάζει σαν κάποιοι από αυτούς να ξαναζούν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει", είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα κοινωνικά δίκτυα για την απόσυρση "των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου" και ζητά από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύψουν στις γαλλικές αρχές τις ταυτότητες "εκείνων που χρησιμοποιούν αυτά τα κοινωνικά δίκτυα για να καλέσουν σε αναταραχή και να προωθήσουν τη βία", πρόσθεσε.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν νέα διάσταση

Όπως επισημαίνει το BBC, αρκετοί αναφέρουν ότι οι εικόνες των τελευταίων ημερών θυμίζουν τις ταραχές του 2005.

Τότε, όσα εκτυλίσσονταν στους δρόμους της χώρας καταγράφονταν από "ξένους" -κυρίως φωτογράφους ή δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί για να τις καταγράψουν.

Αυτή τη φορά, μια πρόχειρη ματιά στο TikTok, το Instagram και το Snapchat προσφέρει μια ενδιαφέρουσα οπτική σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Μια απλή αναζήτηση μέσω hashtags όπως "Nahel" και "riots" φέρνει στο προσκήνιο εκατοντάδες βίντεο που δείχνουν εφήβους να τρέχουν στις γαλλικές πόλεις, να σπάνε καταστήματα και να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων.

Σε ένα από αυτά, μασκοφόροι πλησιάζουν ένα μηχάνημα ΑΤΜ με δισκοπρίονο, υπό τις επευφημίες δεκάδων ανθρώπων. Σε ένα άλλο, ένας ηλικιωμένος άνδρας ρωτάει αβοήθητος το άτομο που βιντεοσκοπεί: "Γιατί το κάνετε αυτό;"

Ένα τρίτο βίντεο δείχνει μια βιτρίνα καταστήματος να σπάει από μια ομάδα μαυροφορεμένων ατόμων, ενώ πολλοί άλλοι κινηματογραφούν τη σκηνή με τα τηλέφωνά τους.

πηγή: newsi247.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση