Γαλλία: Πάνω από 1 εκατ.€ οι δωρεές για τον αστυνομικό που πυροβόλησε, 200.000€ για τον 17χρονο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 14:27 Γαλλία: Πάνω από 1 εκατ.€ οι δωρεές για τον αστυνομικό που πυροβόλησε, 200.000€ για τον 17χρονο

Ο έρανος για τον αστυνομικό οργανώθηκε από πρώην εκπρόσωπο ακροδεξιού υποψήφιου προέδρου

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέσω εράνου και δωρεών για την οικογένεια του αστυνομικού, ο οποίος ερευνάται για τον πυροβολισμό και τον θάνατο του 17χρονου στη Γαλλία.

Την ίδια ώρα, από αντίστοιχες δωρεές για την οικογένεια του 17χρονου θύματος, του Ναέλ που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα στη Ναντέρ, όταν τον σταμάτησαν δύο αστυνομικοί με μοτοσικλέτες, έχουν συγκεντρωθεί λιγότερα από 200 χιλ. ευρώ.

Ο έρανος για τον 38χρονο αστυνομικό, τον Φλοριάν Μ, οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιχά, πρώην εκπρόσωπο του ακροδεξιού υποψήφιου προέδρου Ερίκ Ζεμούρ, με αρχικό στόχο τις 50.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Υποστήριξη της οικογένειας του αστυνομικού της Ναντέρ, Φλοριάν Μ, ο οποίος έκανε τη δουλειά του και σήμερα πληρώνει βαρύ τίμημα. Υποστηρίξτε τον μαζικά και στηρίξτε την αστυνομία μας».

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, περισσότερα από 58.000 άτομα είχαν κάνει δωρεές. Η μεγαλύτερη απ’ αυτές ήταν 3.000 ευρώ από έναν ανώνυμο δωρητή. Επίσης, υπήρχαν αρκετές δωρεές ύψους 1.000 ευρώ.

Η γιαγιά του Ναέλ, η Ναντία, δήλωσε ότι ήταν «συντετριμμένη» από την υποστήριξη προς τον αστυνομικό. «Αφαίρεσε τη ζωή του εγγονού μου. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πληρώσει, όπως όλοι», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM την Κυριακή. Συμπλήρωσε πως «έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Πολιτικοί της Αριστεράς χαρακτήρισαν το ποσό που συγκεντρώθηκε ως «απρεπές». Η Κλεμένς Γκέτε του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος France Unbowedparty δήλωσε ότι το εν λόγω ποσό είναι «άσεμνο» ενώ έκανε λόγο για «απόλυτη φρίκη». Η Μανόν Ομπρί, ευρωβουλευτής του France Unbowed, απαίτησε την ακύρωση του εράνου. Στην ανάρτησή της στο Twitter έγραψε πως «περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία ενός ακροδεξιού πολεμιστή για την υποστήριξη ενός αστυνομικού που σκοτώνει έναν έφηβο. Το μήνυμα; Αξίζει να σκοτώσεις έναν νεαρό Άραβα».


Ο Έρικ Μποθορέλ από το κυβερνών κόμμα κατηγόρησε τον Ζαν Μεσιχά ότι «παίζει με τη φωτιά» και χαρακτήρισε το ποσό που συγκεντρώθηκε ως «απρεπές και σκανδαλώδες».

Ο νόμος στη Γαλλία απαγορεύει τη «δημόσια ανακοίνωση συνδρομών που έχουν ως σκοπό την αποζημίωση για πρόστιμα, έξοδα και αποζημιώσεις που επιδικάζονται από δικαστικές αποφάσεις σε ποινικές και σωφρονιστικές υποθέσεις». Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή πρόστιμο 45.000 ευρώ σε περίπτωση παράβασης.

Εκπρόσωπος όμως, του GoFundMe δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Capital ότι ο συγκεκριμένος έρανος δεν παραβίαζε κανέναν κανόνα, καθώς τα χρήματα δεν θα πήγαιναν για την κάλυψη των νομικών εξόδων ή της υπεράσπισης του αστυνομικού. Συμπλήρωσε πως «Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στην οικογένεια».

Από την πλευρά του, ο Ζαν Μεσιχά κατηγόρησε τη Δευτέρα τους «αριστερούς προοδευτικούς» ότι προσπαθούν να μπλοκάρουν τον έρανο. «Η κινητοποίησή μας για την οικογένεια του Φλοριάν Μ. και ο σεβασμός μας στους κανόνες απέδωσαν καρπούς», έγραψε στο Twitter.

Η ομάδα πολιτών Sleeping Giants France, που έχει συσταθεί για να αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «πυροδοτεί το αίσθημα της αδικίας και ενισχύει τις εντάσεις».

Ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζήτησε επίσης να σταματήσει ο έρανος. Ο Έρικ Σιοτί από το κεντροδεξιό κόμμα Républicains δήλωσε ότι κατανοεί την πρωτοβουλία: «Δεν βρίσκω σοκαριστικό το γεγονός ότι πρέπει να στηρίξουμε την οικογένεια ενός αστυνομικού που περνάει δύσκολες στιγμές σήμερα».

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε με τους ηγέτες και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, καθώς οι βίαιες διαμαρτυρίες στη Γαλλία μετά τον πυροβολισμό του Ναέλ από την αστυνομία φάνηκε να χαλαρώνουν ύστερα από πέντε νύχτες ταραχών, κατά τη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν εν μέσω εκτεταμένων καταστροφών.

Με πληροφορίες από Guardian

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση