Κομισιόν σε Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις διαδικασίες διεύρυνσης ΕΕ και ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 15:34 Κομισιόν σε Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις διαδικασίες διεύρυνσης ΕΕ και ΝΑΤΟ

«Βάλτε την Τουρκία στην Ευρώπη για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ» είπε νωρίτερα ο Ερντογάν.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ» απάντησε η αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη βορειοατλαντική Συμμαχία επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Ερντογάν: «Βάλτε την Τουρκία στην Ευρώπη για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά τον νέο όρο για να πει το «ναι» η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λίγο πριν ταξιδέψει για το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια και σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Απευθύνομαι από εδώ σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν κρατήσει την Τουρκία σε αναμονή στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά θα απευθυνθώ και στη σύνοδο κορυφής προς τις ίδιες: Πρώτα, ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία. Αυτά δήλωσα και στον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ.

Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα με ραγισμένες πόρτες. Θα τα εκφράσω αυτά και κατά τις συναντήσεις μου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής», επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση