Ο Πούτιν δεν θα πάει στη σύνοδο της BRICS στη Νότια Αφρική μπροστά στο φόβο σύλληψης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 17:47 Ο Πούτιν δεν θα πάει στη σύνοδο της BRICS στη Νότια Αφρική μπροστά στο φόβο σύλληψης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα πάει στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας φοβάται το ενδεχόμενο της σύλληψής του.

Η προεδρία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε σήμερα (19.7.2023) ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS που θα διεξαχθεί στη χώρα  τον Αύγουστο «με αμοιβαία συμφωνία».

Το δίλημμα της Νότιας Αφρικής

Η Νότια Αφρική αντιμετώπισε ένα σοβαρό δίλημμα ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής επειδή είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και έτσι θα έπρεπε θεωρητικά να συλλάβει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αν συμμετείχε στη σύνοδο.

Το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της αναγκαστικής μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει πει πως το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άκυρο από νομική άποψη καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Η Ρωσία δεν έχει αποκρύψει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο έχει μεταφέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία, αλλά το παρουσιάζει ως μια ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία ορφανών και παιδιών που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη του πολέμου.

«Δεν είπαμε ότι θα γίνει πόλεμος αν γινόταν σύλληψη» 

Σύμφωνα με αίτηση τοπικού δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα είχε ζητήσει άδεια από το ΔΠΔ να μην συλλάβει τον Βλαντιμίρ Πούτιν γιατί αν το έκανε, αυτό θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.

Σήμερα το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία δεν είπε στη Νότια Αφρική πως η σύλληψη του Πούτιν βάσει εντάλματος του ΔΠΔ θα σήμαινε «πόλεμο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους πως οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται – χωρίς να χρειάζεται κάποιον να του το εξηγήσει – τι θα σήμαινε μια προσπάθεια να παραβιαστούν τα δικαιώματα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Νότια Αφρική λέει πως είναι ουδέτερη στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά έχει επικριθεί από τις δυτικές δυνάμεις για τη φιλική στάση της προς τη Ρωσία, που είναι ιστορικά ένας ισχυρός σύμμαχος του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Έτσι αντί του Βλαντιμίρ Πούτιν η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ, μαζί με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, ανέφερε η προεδρία σε μια ανακοίνωση.

Πριν από λίγο καιρό το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των BRICS μέσω βιντεοδιάσκεψης.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση