Φουκουσίμα: Εντοπίστηκε ψάρι με ραδιενέργεια 180 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 14:21 Φουκουσίμα: Εντοπίστηκε ψάρι με ραδιενέργεια 180 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας

Ένα ψάρι που ζούσε κοντά στις αποχετεύσεις του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία περιείχε επίπεδα ραδιενεργού καισίου που είναι 180 φορές μεγαλύτερα από το όριο ασφαλείας στη χώρα.

Το μαύρο πετρόψαρο που αλιεύτηκε στις 18 Μαΐου βρέθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου Tokyo Electric Power Company (Tepco) να έχει 18.000 μπεκερέλ (Bq) ανά κιλό καισίου-137, σε σύγκριση με το νόμιμο μέγιστο επίπεδο των 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

 Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που βρέθηκαν στο εξεταζόμενο δείγμα οδήγησαν τις αρχές να πιστέψουν ότι είχε διαφύγει από το λιμάνι του πυρηνικού σταθμού.

Το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει 1,3 εκατ. τόνους επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, παρά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ).

Το Χονγκ Κονγκ απείλησε να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από 10 ιαπωνικούς νομούς, εάν η απελευθέρωση νερού προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί. Παράλληλα, η Κίνα άρχισε, από αυτή την εβδομάδα κιόλας, καθολικούς ελέγχους ραδιενέργειας στα εισαχθέντα ιαπωνικά θαλασσινά, με αποτέλεσμα ορισμένοι χονδρέμποροι να σταματήσουν να διακινούν τέτοια προϊόντα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες γύρω από την απόρριψη νερού, ο αξιωματούχος της Tepco επανέλαβε ότι η εταιρεία είναι βέβαιη ότι «ο αντίκτυπος στο κοινό και το περιβάλλον θα είναι ελάχιστος». 

Αξιωματούχος επεσήμανε πως γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθούν από την περιοχή ψάρια, που μπορεί να μολύνονται. 

Συνολικά 44 ψάρια με επίπεδα καισίου άνω των 100 μπεκερέλ ανά κιλό βρέθηκαν στο λιμάνι του εργοστασίου της Φουκουσίμα μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, επιβεβαίωσε η Tepco. Άλλα δείγματα που εντοπίστηκαν να έχουν ιδιαίτερα υψηλή ραδιενέργεια ήταν ένα χέλι με 1.700 μπεκερέλ ανά κιλό, που αλιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022, και μία πέστροφα, με 1.200 μπεκερέλ τον Απρίλιο του 2023.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται η απελευθέρωση περισσότερων από 1,3 εκατ. τόνων επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση