Β. Κορέα: Ο Κιμ «καρατόμησε» τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 13:43 Β. Κορέα: Ο Κιμ «καρατόμησε» τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων (φωτο Reuters)

Οδηγίες να ενταθούν οι πολεμικές προετοιμασίες,

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έπαυσε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ζητώντας να ενταθούν οι πολεμικές προετοιμασίες αυξάνοντας την παραγωγή όπλων και προχωρώντας σε περισσότερα γυμνάσια, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν χθες, Τετάρτη, στη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έπαυσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Πακ Σου Ιλ και τον αντικατέστησε με τον αντιπτέραρχο Ρι Γιονγκ Γκιλ, μετέδωσε το KCNA, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ρι είχε διατελέσει πρόσφατα υπουργός Άμυνας. Ο Πακ, ο οποίος είχε προαχθεί πέρυσι, μπορεί να παύθηκε «επειδή δεν επέδειξε επαρκή ικανότητα στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων», λέει ο Τσεόνγκ Σεόνγκ-Τσανγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Σετζόνγκ.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, με το τσιγάρο στο χέρι, απευθύνθηκε σε στρατηγούς δείχνοντας χάρτες, ενώ έκανε λόγο για «μείζονες στρατιωτικές δράσεις» εναντίον της Νότιας Κορέας. Την περασμένη εβδομάδα ο Κιμ είχε επισκεφθεί επί τρεις ημέρες, από την Πέμπτη ως το Σάββατο, μεγάλα εργοστάσια όπλων.

Σύμφωνα με το KCNA, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ήταν «το ζήτημα των προετοιμασιών για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», περιλαμβανομένης «της απόκτησης μέσων για ισχυρότερα πλήγματα» ώστε να εξασφαλιστεί «μια τέλεια στρατιωτική προετοιμασία εν όψει ενός πολέμου».

Εντολή για συνέχιση της μαζικής παραγωγής εξοπλισμών και όπλων

Κατά την ίδια πηγή, ο Κιμ ζήτησε «από όλα τα εργοστάσια πυρομαχικών να συνεχίσουν τη μαζική παραγωγή εξοπλισμών και όπλων». «Ζήτησε επίσης να πραγματοποιηθούν πραγματικές στρατιωτικές ασκήσεις για να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά οι πιο πρόσφατα ανεπτυγμένοι εξοπλισμοί και όπλα».

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι προετοιμασίες για μια μεγάλη παρέλαση που θα σηματοδοτήσει, στις 9 Σεπτεμβρίου, την 75η επέτειο της ίδρυσης της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, η Πιονγκγιάνγκ θα οργανώσει μια μεγάλη έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού.

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νότιας Κορέας

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η Σεούλ και η Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να αρχίσουν στα τέλη Αυγούστου τα κύρια ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους. Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί πως όλες αυτές οι ασκήσεις είναι πρόβες για μια εισβολή και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως θα λάβει «συντριπτικά» μέτρα για να απαντήσει σ’ αυτές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση