Γιατί φοβούνται οι αρχαιολόγοι να ανοίξουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023 11:42 Γιατί φοβούνται οι αρχαιολόγοι να ανοίξουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας;

Το μαυσωλείο του αυτοκράτορα, ο οποίος κυβέρνησε από το 221 έως το 210 π.Χ., φυλάσσεται από τον εμβληματικό στρατό από τερακότα.

Ο τάφος των 2.200 ετών του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σι Χουάνγκ, παραμένει ερμητικά κλειστός καθώς οι αρχαιολόγοι φοβούνται πως μπορεί να κρύβει θανάσιμες παγίδες.

Το μαυσωλείο του αυτοκράτορα, ο οποίος κυβέρνησε από το 221 έως το 210 π.Χ., βρίσκεται στην περιοχή Lintong, Xi’an, Shaanxi και φυλάσσεται από τον εμβληματικό στρατό από τερακότα, γλυπτά που προορίζονται να τον προστατεύουν στη μετά θάνατον ζωή. Ενώ τμήματα της νεκρόπολης έχουν εξερευνηθεί, ο ίδιος ο τάφος δεν έχει ανοίξει ποτέ λόγω φόβων για το τι μπορεί να κρύβει.

Σε κείμενο που έγραψε περίπου 100 χρόνια μετά το θάνατο του αυτοκράτορα, ο αρχαίος Κινέζος ιστορικός Sima Qian αναφέρεται σε πιθανές παγίδες μέσα στον τάφο.

«Οι τεχνίτες διατάχθηκαν να κατασκευάσουν τόξα και βέλη για να εκτοξεύονται σε όποιον προσπαθεί να εισέλθει στον τάφο. Χρησιμοποιήθηκε υδράργυρος για να προσομοιωθούν τα εκατό ποτάμια, ο Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος ποταμός και η μεγάλη θάλασσα, και ρυθμίστηκε να ρέει μηχανικά», αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα με το IFL Science.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ως φανταστικούς, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου γύρω από τον τάφο βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα.

«Ο υδράργυρος μπορεί να διαφεύγει μέσω ρωγμών, οι οποίες εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, και η έρευνά μας υποστηρίζει τα αρχαία κείμενα που αναφέρονται στον τάφο, ο οποίος πιστεύεται ότι δεν έχει ανοιχτεί ή λεηλατηθεί ποτέ», αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο φιλόδοξος Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν ο πρώτος που κυβέρνησε την ενωμένη Κίνα και σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, κατανάλωνε υδράργυρο καθώς πίστευε ότι θα του χάριζε την αιωνιότητα. Συχνά έπινε κρασί αναμεμιγμένο με υδράργυρο και ίσως πέθανε από δηλητηρίαση σε ηλικία 49 ετών, σύμφωνα με το BBC.

Ο στρατός από τερακότα και το σύμπλεγμα του τάφου του Τσιν Σι Χουάνγκ έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και παραμένουν μερικές από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ιστορία.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση