Και η Κίνα «ζητάει» τα αρχαία της από το Βρετανικό Μουσείο – «Φέρτε πίσω τους θησαυρούς μας»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 21:09 Και η Κίνα «ζητάει» τα αρχαία της από το Βρετανικό Μουσείο – «Φέρτε πίσω τους θησαυρούς μας»

Υπολογίζεται ότι διαθέτει 23.000 αντικείμενα από τη χώρα της Ασίας

Η εφημερίδα Global Times της Κίνας σε νέο της άρθρο, ζητάει από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει πίσω τα αρχαία της, ενώ αναφέρει ότι ορισμένα από αυτά βρίσκονται παράνομα στη Βρετανία, γιατί έχουν κλαπεί.

Σύμφωνα με το BBC, Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη το θέμα, ενώ η Global Times ανέφερε ότι το παγκοσμίου φήμης μουσείο απέτυχε να φροντίσει σωστά την «πολιτιστική περιουσία που ανήκει σε άλλες χώρες».

Μάλιστα, το Βρετανικό Μουσείο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών αρχαιοτήτων στη Δύση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει περίπου 23.000 κινεζικά αντικείμενα, που εκτείνονται από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Αυτά περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα πολύτιμων αντικειμένων όπως πίνακες ζωγραφικής, στάμπες, νεφρίτη, μπρούτζους και κεραμικά. Ένα από τα πιο διάσημα είναι η αναπαραγωγή ενός κυλίνδρου που ονομάζεται «Συμβουλές της Εκπαιδεύτριας προς τις Κυρίες της Αυλής», ένα αριστούργημα που θεωρείται ορόσημο στην κινεζική ιστορία της τέχνης.

Το hashtag «Το Βρετανικό Μουσείο παρακαλώ επιστρέψτε κινεζικές αρχαιότητες» ήταν στην κορυφή του διαγράμματος αναζήτησης του Weibo μέχρι το μεσημέρι τοπική ώρα της Δευτέρας. Έχει προβληθεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο φορές.

«Επιστρέψτε τα αντικείμενα στον αρχικό τους ιδιοκτήτη», διαβάζεται ένα σχόλιο που άρεσε πάνω από 32.000 φορές. «Τώρα που η χώρα είναι πλούσια και οι άνθρωποι είναι δυνατοί, ήρθε η ώρα να έχουμε τους θησαυρούς μας πίσω στο σπίτι», λέει ένα άλλο κορυφαίο σχόλιο.

Έτσι, ενισχύονται οι φωνές που ζητούν επιστροφή των αρχαιοτήτων που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο έχει εθνικούς θησαυρούς από διάφορα κράτη, όπως η Ελλάδα, η Νιγηρία και η Ινδία.

Πηγή: Newsbeast

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση