Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός τρώει ψάρι από τα νερά της Φουκουσίμα μετά τη διαμάχη για τα λύματα - Βίντεο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 23:18 Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός τρώει ψάρι από τα νερά της Φουκουσίμα μετά τη διαμάχη για τα λύματα - Βίντεο

Sashimi σε ζωντανή μετάδοση τρώει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις ιαπωνικές θάλασσες, μετά την απελευθέρωση υγρών αποβλήτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής στον Ειρηνικό.

Ψαρι από τη θάλασσα της Φουκουσίμα έφαγε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε μία προσπάθεια να πείσει πως τα νερά είναι καθαρά, λίγες ημέρες αφότου έθεσε σε εφαρμογή το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ο Κισίντα φαίνεται να τρώει sashimi, το οποίο μάλιστα βρήκε και "πολύ νόστιμο", στηρίζοντας τις ιαπωνικές θάλασσες μετά την επίμαχη απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό των υδάτων που προέρχονται από τον κατεστραμμένο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Η ενέργεια της Ιαπωνίας προκάλεσε αντιδράσεις και κυρίως αυτή της Κίνας, η οποία ανέστειλε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης.

Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στο όνομα της "ασφάλειας των τροφίμων", έχει στόχο "να προληφθούν οι κίνδυνοι ραδιενεργής μόλυνσης που προκαλούνται από την απόρριψη στη θάλασσα μολυσμένων υδάτων", αναφέρουν οι κινεζικές τελωνειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

"Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην κατάσταση της απόρριψης πυρηνικού μολυσμένου νερού στην θάλασσα στην Ιαπωνία και θα προσαρμόζουμε τα σχετικά ρυθμιστικά μέτρα", προσθέτουν.

Η ρυθμιστική αρχή των Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια αναφέρει πάντως, σύμφωνα με το BBC, πως η απελευθέρωση υγρών αποβλήτων είναι ασφαλής και θα έχει "αμελητέες" επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Κίνα: "Εγωιστική και ανεύθυνη η ενέργεια της Ιαπωνίας"

Η Κίνα τις προηγούμενες ημέρες επέκρινε αυστηρά την Ιαπωνία, καταγγέλλοντας την ενέργεια ως "εγωιστική και ανεύθυνη".

"Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη και καταδικάζει σφόδρα (αυτή την απόφαση). Διαμαρτυρήθηκε επισήμως στην Ιαπωνία, απαιτώντας από αυτή να βάλει τέλος σ' αυτή την επιλήψιμη ενέργεια", αντέδρασε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

"Ο ωκεανός είναι το κοινό αγαθό της ανθρωπότητας. Η απόρριψη στη θάλασσα του μολύσμένου νερού που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι μια άκρως εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το διεθνές δημόσιο συμφέρον".

"Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι είναι θεμιτές" αυτές οι απορρίψεις «ούτε ότι είναι αβλαβείς για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία", εκτιμά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι να μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο τους κινδύνους (που συνδέονται με τα ύδατα αυτά) και να παρατείνει τον πόνο (που συνδέεται με την καταστροφή) στις μελλοντικές γενιές", ανέφερε.

πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση