Αυτό είναι το μικρότερο αεροδρόμιο του κόσμου: Μόνο μία αεροπορική εταιρεία φτάνει εκεί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 10:13 Αυτό είναι το μικρότερο αεροδρόμιο του κόσμου: Μόνο μία αεροπορική εταιρεία φτάνει εκεί

Με έναν διάδρομο προσγείωσης που εκτείνεται για μόλις 400 μέτρα, κάθε προσγείωση και απογείωση εκεί είναι δύσκολη υπόθεση.

Έχουμε μιλήσει σε παλαιότερο κείμενο για τα μεγαλύτερα, αλλά και τα καλύτερα αεροδρόμια του πλανήτη. Ποιο είναι όμως το μικρότερο εκεί έξω; Για να το βρούμε θα πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι την Καραϊβική και το νησάκι Σαμπά, που ανήκει στην Ολλανδία. Η συνολική έκταση του νησιού είναι μόλις 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει (σύμφωνα με την απογραφή του 2022) 1.911 μόνιμους κατοίκους.

Μπορεί να το γνωρίζουν ελάχιστοι, ωστόσο εκεί βρίσκεται το πιο μικρό αεροδρόμιο στον κόσμο. Ονομάζεται Juancho E. Yrausquin και βρίσκεται έξω από το χωριό Zion's Hill. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο ο διάδρομος προσγείωσης έχει μήκος μόλις 400 μέτρα και στη συνέχεια κόβεται από απότομα βράχια και τη θάλασσα.

Ασφαλώς αυτό σημαίνει πως εκτός από τον πιο μικρό αεροδριάδρομο του πλανήτη, μιλάμε και για έναν από τους πιο επικίνδυνους. Κάθε προσγείωση και απογείωση εκεί αποτελεί δύσκολη υπόθεση για οποιονδήποτε πιλότο, καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα.

Η μόνη αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια από και προς αυτό το αεροδρόμιο είναι η ολλανδική Winair, η οποία συνδέει πολλά νησάκια της Καραϊβικής.

Το αεροδρόμιο πήρε το όνομά του από τον πρώην υπουργό της Αρούμπα Juancho Irausquin (ένα τυπογραφικό λάθος στο πρώτο γράμμα του επιθέτου του οποίου έμεινε τελικά σε επίσημα έγγραφα, χάρτες, αλλά και στο όνομα του αεροδρομίου) και άρχισε να λειτουργεί επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1963. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί θανατηφόρο ατύχημα σε αυτό το αεροδρόμιο, πολλοί πιλότοι το θεωρούν ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου.

Πηγή: gazzetta.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση