NASA: Εφικτή η εξαγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 18:27 NASA: Εφικτή η εξαγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη Το ρόβερ Perseverance της NASA στον Άρη

Το πείραμα παραγωγής οξυγόνου με το όνομα MOXIE, που "τρέχει" η NASA, ολοκλήρωσε την αποστολή του στον Άρη. Τι έδειξαν τα αποτελέσματά του.

Ένα πείραμα που έλαβε χώρα στον Άρη έδειξε ότι είναι εφικτό να εξαχθεί οξυγόνο για καύσιμα και αναπνοή από τη λεπτή ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, το πείραμα με την ονομασία MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization), ολοκλήρωσε την αποστολή του, επιβεβαιώνοντας ότι η εξαγωγή οξυγόνου από την αραιή ατμόσφαιρα του Άρη είναι εφικτή. Το ρόβερ Perseverance της NASA κατάφερε να διασπάσει επανειλημμένα μόρια στον αέρα του Άρη για να δημιουργήσει μια μικρή, αλλά σταθερή παροχή οξυγόνου.

«Η εντυπωσιακή απόδοση του MOXIE δείχνει ότι είναι εφικτή η εξαγωγή οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη. Οξυγόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή αναπνεύσιμου αέρα ή προωθητικού πυραύλων στους μελλοντικούς αστροναύτες», λέει η αναπληρώτρια διαχειριστής της NASA, Pam Melroy.

«Η ανάπτυξη τεχνολογιών που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε πόρους στη Σελήνη και τον Άρη είναι κρίσιμης σημασίας για να χτίσουμε μια μακροπρόθεσμη σεληνιακή παρουσία, να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σεληνιακή οικονομία και να μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε μια αρχική ανθρώπινη εκστρατεία εξερεύνησης στον Άρη», πρόσθεσε.

Από τότε που το Perseverance προσγειώθηκε στον Άρη το 2021, το MOXIE έχει δημιουργήσει συνολικά 122 γραμμάρια οξυγόνου - περίπου αυτό που αναπνέει ένας μικρός σκύλος σε 10 ώρες. Στην πιο αποτελεσματική του περίπτωση, το MOXIE ήταν σε θέση να παράγει 12 γραμμάρια οξυγόνου την ώρα – διπλάσιο από τους αρχικούς στόχους της NASA για το όργανο – σε καθαρότητα 98% ή καλύτερη. Στο 16ο τρέξιμό του, στις 7 Αυγούστου, το όργανο έκανε 9,8 γραμμάρια οξυγόνου. Το MOXIE ολοκλήρωσε επιτυχώς όλες τις τεχνικές του απαιτήσεις και λειτούργησε υπό διάφορες συνθήκες καθ' όλη τη διάρκεια ενός έτους του Άρη, επιτρέποντας στους προγραμματιστές του οργάνου να μάθουν πολλά για την τεχνολογία.

«Είμαστε περήφανοι που υποστηρίξαμε μια πρωτοποριακή τεχνολογία όπως το MOXIE που θα μπορούσε να μετατρέψει τους τοπικούς πόρους σε χρήσιμα προϊόντα για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης», δήλωσε ο Trudy Kortes, διευθυντής τεχνολογικών επιδείξεων, στη Διεύθυνση Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας (STMD) στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον, που χρηματοδοτεί την επίδειξη MOXIE.

«Με την απόδειξη αυτής της τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες, πλησιάσαμε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον στο οποίο οι αστροναύτες «ζουν από τη γη» στον Κόκκινο Πλανήτη» είπε.

Το MOXIE παράγει μοριακό οξυγόνο μέσω μιας ηλεκτροχημικής διαδικασίας που διαχωρίζει ένα άτομο οξυγόνου από κάθε μόριο διοξειδίου του άνθρακα που αντλείται από τη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη. Καθώς αυτά τα αέρια ρέουν μέσα από το σύστημα, αναλύονται για να ελεγχθεί η καθαρότητα και η ποσότητα του παραγόμενου οξυγόνου.

Πρώτο στο είδος του

Ενώ πολλά από τα πειράματα του Perseverance αντιμετωπίζουν τους πρωταρχικούς επιστημονικούς στόχους της αποστολής, το MOXIE επικεντρώθηκε στη μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση. Το MOXIE χρησίμευσε ως η πρώτη επίδειξη τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν στον Κόκκινο Πλανήτη, αλλά και να φύγουν από αυτόν. Ένα σύστημα παραγωγής οξυγόνου θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικές αποστολές με διάφορους τρόπους, αλλά ο πιο σημαντικός από αυτούς θα ήταν ως πηγή προωθητικού πυραύλων, που θα απαιτούνταν σε βιομηχανικές ποσότητες για την εκτόξευση πυραύλων με αστροναύτες για το ταξίδι της επιστροφής τους στην πατρίδα.

Αντί να φέρουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου μαζί τους στον Άρη, οι μελλοντικοί αστροναύτες θα μπορούσαν να ζήσουν από τη γη, χρησιμοποιώντας υλικά που βρίσκουν στην επιφάνεια του πλανήτη για να επιβιώσουν. Αυτή η έννοια - που ονομάζεται επιτόπια χρήση πόρων, ή ISRU - έχει εξελιχθεί σε μια αυξανόμενη περιοχή έρευνας.

«Το MOXIE λειτούργησε ξεκάθαρα ως έμπνευση για την κοινότητα ISRU», δήλωσε ο κύριος ερευνητής του οργάνου, Michael Hecht του MIT. «Έδειξε ότι η NASA είναι πρόθυμη να επενδύσει σε αυτού του είδους τις μελλοντικές τεχνολογίες. Και ήταν μια ναυαρχίδα που επηρέασε τη συναρπαστική βιομηχανία των διαστημικών πόρων».

πηγή: news247.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση