Happy Birthday: Ποιος έχει τα δικαιώματα για το πιο χιλιοειπωμένο τραγούδι;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 15:28 Happy Birthday: Ποιος έχει τα δικαιώματα για το πιο χιλιοειπωμένο τραγούδι;

Αμερικανός δικαστής αποφασίζει ότι το αρχικό copyright του τραγουδιού Happy Birthday, που κατέχει το ρεκόρ του πιο πολυτραγουδισμένου στην αγγλική γλώσσα,  είναι άκυρο. Καθώς το τραγούδι των γενεθλίων γίνεται δημόσιο κτήμα, η Warner Music χάνει τουλάχιστον 2 εκατ. δολάρια από τα πνευματικά δικαιώματα που εισέπραττε τον χρόνο και πλέον, ο καθένας είναι ελεύθερος να τραγουδά το Happy Birthday.

Ασφαλώς, η εταιρεία δεν απαιτούσε πληρωμή κάθε φορά που μια παρέα τραγουδούσε το Happy Birthday πάνω από μια τούρτα γενεθλίων με κεράκια. Όμως έστελνε επιστολές ζητώντας πνευματικά δικαιώματα όποτε ανακάλυπτε ότι το τραγούδι είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποια ταινία ή δημόσια εμφάνιση, όπως ήταν για παράδειγμα η φημισμένη αφιέρωση της Marilyn Monroe στον Αμερικανό πρόεδρο John F Kennedy το 1962, στο Madison Square Garden.

Ένα τέτοιο γράμμα, που έστειλε η Warner στην σκηνοθέτιδα Jennifer Nelson, έγινε αφορμή για να αμφισβητηθεί το copyright του Happy Birthday στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η Nelson δούλευε πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το τραγούδι, όταν η Warner της ζήτησε να πληρώσει 1.500 δολάρια για το χρησιμοποιήσει στην ταινία της. Εκείνη τα πλήρωσε, αλλά μετά κατέθεσε αγωγή ζητώντας την επιστροφή τους και ένωσε τη φωνή της με άλλους, που επίσης είχαν χρεωθεί επειδή το χρησιμοποίησαν.

«Πριν αρχίσω να γυρίζω ταινίες, δεν πίστευα ποτέ ότι το τραγούδι αυτό ανήκε σε κάποιον. Νόμιζα ότι ανήκε σε όλους», είχε πει η Nelson το 2013 στους New York Times.

Πράγματι, εάν παρατηρήσει κανείς τις πιο παλιές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, θα διαπιστώσει ότι σε πολλές από αυτές, αποφεύγεται η χρήση του Happy Birthday, προκειμένου η παραγωγή να γλιτώσει το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων. Σε κάποιες ταινίες, οι ηθοποιοί τραγουδούν στα γενέθλια το «For He’s a Jolly Good Fellow», ένα τραγούδι που κανείς δεν θα ακούσει ποτέ σε ένα κανονικό πάρτι γενεθλίων.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, πάντως, είναι ότι το Happy Birthday «γεννήθηκε» το 1893. Η μελωδία γράφτηκε από την Patty Hill, μια δασκάλα νηπιαγωγείου από το Κεντάκι, και την αδερφή της Mildred. Αρχικά, το τραγούδι είχε τίτλο «Good Morning to All» και τα λόγια του δεν είχαν σχέση με τα γενέθλια. Ήταν ένα απλό τραγουδάκι, το οποίο μπορούσαν εύκολα να μάθουν τα μικρά παιδιά, και κυκλοφόρησε στο βιβλίο «Song Stories for the Kindergarten» το 1983.

Η πρώτη φορά που στη μελωδία προστέθηκαν τα λόγια «Happy Birthday to you» ήταν το 1912. Σήμερα, το τραγούδι αυτό ακούγεται σε γενέθλια σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, είναι το πιο χιλιοειπωμένο τραγούδι στην αγγλική γλώσσα.

Και όμως, οι αδερφές Hill δεν κέρδισαν ποτέ ούτε ένα σεντ από τη δημιουργία τους. Οι δύο αδερφές έδωσαν τα δικαιώματα στη μουσική τους στον Clayton F. Summy, του οποίου η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Warner Music Group το 1998.

Το τραγούδι υπήρξε ένα «χρυσωρυχείο» για τις δισκογραφικές, όμως αποτελεί δημόσιο κτήμα από το 2015, όταν ο δικαστής ακύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα της Warner, δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι περίμενε η εταιρεία.

Πηγή: moneyreview.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση