«Κυνήγι μαγισσών» βλέπει ο Τραμπ πριν από τη δίκη για τις απάτες του οργανισμού του

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 21:53 «Κυνήγι μαγισσών» βλέπει ο Τραμπ πριν από τη δίκη για τις απάτες του οργανισμού του

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της γενικής εισαγγελέα που άσκησε διώξεις για την διόγκωση των οικονομικών στοιχείων του Trump Organization – Τι θα σημαίνει για τις επιχειρήσεις του μια ήττα του πρώην προέδρου στη δικαστική αίθουσα

Χρονιά των δικών είναι το 2023 για τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και αν ο ίδιος επιμένει ότι είναι «θύμα ενός από τα μεγαλύτερα κυνήγια μαγισσών στην ιστορία». Αυτή τη φορά είναι τα οικονομικά σκάνδαλα του οργανισμού του, του Trump Organisation, που έφεραν τον ίδιο και μέλη της οικογένειας του σε πολιτειακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

Απέναντί του μια γυναίκα για την οποία ο ίδιος είχε πει τα χειρότερα. Ακόμη και πριν ακόμη μπει στη δικαστική αίθουσα, ο Τραμπ κατηγόρησε για «ρατσισμό» τη γενική εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, που εκλέγεται με το Δημοκρατικό κόμμα, η οποία του άσκησε δίωξη σε αυτήν την υπόθεση ζητώντας του να καταβάλει ποσό 250 εκατ. δολαρίων.

Σε δηλώσεις του πριν αρχίσει η δίκη ο Τραμπ έκανε λόγο για τη «συνέχιση του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών». Χαρακτήρισε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του «πρωτοφανώς εξαιρετικά» και αποκάλεσε την Αφροαμερικανή Τζέιμς «ρατσίστρια» και «ανεξέλεγκτη δικαστή».

Από τα πυρά του πρώην προέδρου δεν ξέφυγε ούτε ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον που τον χαρακτήρισε σε ανάρτησή του στο Truth Social (το δικό του κοινωνικό δίκτυο) «παρανοϊκό δικαστή που μισεί τον Τραμπ», ενώ είπε ότι η υπόθεση πέρασε με διαδικασίες fast track από το δικαστικό σύστημα της Νέας Υόρκης με τρόπο που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Η Τζεις από την πλευρά της έστειλε ένα απλό μήνυμα, όπως είπε: «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου». Ο Ένγκορον δεν μπορεί να σχολιάσει μια εν εξελίξει υπόθεση.

Έξω από το δικαστήριο, περίμεναν λίγοι υποστηρικτές του και εξίσου ολιγάριθμοι αντίπαλοί του, έχοντας ανάμεσά τους ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Τι αφορούν οι κατηγορίες

Ο Τραμπ κατηγορείται μαζί με δύο από τους γιους του ότι επί χρόνια παρουσίαζαν υπερεκτιμημένη την ακίνητη περιουσία τους από το 2011 ως το 2021, δηλαδή και την περίοδο κατά την οποία ήταν στον Λευκό Οίκο. Αυτή η «υπερτιμιλόγηση» κατά εκατοντάδες εκατ. δολάρια ή ακόμη και κατά δισεκατομμομύρια δολάρια του έδωσε τη δυνατότητα να λαμβάνει καλύτερα δάνεια αφού παρουσίαζε μια περιουσία που μεγαλύτερη από αυτή που είχε.

Μεταξύ άλλων η γενική εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η επιφάνεια του τριώροφου διαμερίσματος του πρώην προέδρου στον Πύργο Τραμπ τριπλασιάστηκε και η αξία ενός κτιρίου στη Γουόλ Στριτ υπερτιμήθηκε κατά 200-300 εκατομμύρια δολάρια στις φορολογικές δηλώσεις του, ώστε να του εγκριθούν τραπεζικά δάνεια.

Ο εισαγγελέας Κέβιν Γουάλας, στην εναρκτήρια δήλωσή του προς το δικαστήριο, υποστήριξε ότι ο Τραμπ κέρδισε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια, λέγοντας ψέματα για την αξία της περιουσίας του σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Επί μία δεκαετία, ο επιχειρηματίας παρουσίαζε τα οικονομικά στοιχεία του με «ουσιωδώς ανακριβή τρόπο» ώστε να εξασφαλίζει καλύτερους δανειακούς όρους και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, κερδίζοντας παρανόμως τεράστια ποσά.

«Αυτά δεν είναι συνηθισμένα πράγματα. Δεν πρόκειται για εγκλήματα χωρίς θύματα» τόνισε, απαντώντας στο επιχείρημα του Τραμπ ότι δεν ζημιώθηκαν οι τράπεζες.

Μακρά διαδικασία

Η δίκη, η οποία δεν έχει ενόρκους, αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες (αν και μάλλον θα τελειώσει πριν από τον Δεκέμβριο) και θα αναλωθεί κατά κύριο λόγο σε τεχνικά θέματα.

Επειδή η δίκη είναι αστική ο Τραμπ δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στη διαδικασία. Αυτό ισχύει και για τα τρία παιδιά του που είναι στον κατάλογο των δυνητικών μαρτύρων, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να καταθέσουν ενώ δεν έχουν και υποχρέωση να παρίστανται, αν και ο δικαστής θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εναντίον τους όταν θα κρίνει την υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ λέει ότι τα δάνεια που έλαβε αποπληρώθηκαν «πλήρως και εντόκως» χωρίς να υποστούν ζημιά οι τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται με ενδιαφέρον -αν γίνουν- οι καταθέσεις τριών παιδιών του Τραμπ, του Έρικ, του Ντόναλντ Τζούνιορ και της Ιβάνκα, καθώς και του πρώην οικονομικού διευθυντή του Trump Organization, Άλεν Γουάισελμπεργκ, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης αφού δήλωσε ένοχος για φορολογική απάτη για άλλη υπόθεση που αφορούσε τον όμιλο.

Μεταξύ των μαρτύρων είναι και ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, ο οποίος από στενός συνεργάτης έχει μετατραπεί πλέον σε ορκισμένο εχθρό του.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα

Ο Τραμπ δεν κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, αν καταδικαστεί ο Τραμπ και μέλη της οικογένειάς του θα κληθούν να καταβάλουν έως και 240 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις. Πιθανόν θα χάσει τον έλεγχο πολλών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του, όπως του εμβληματικού Πύργου Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Η ποινή είναι πιθανόν ότι θα φέρει το τέλος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην πόλη όπου αναδείχτηκε επιχειρηματικά.

Πιθανόν, μάλιστα, θα χάσει τον έλεγχο πολλών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του, όπως του εμβληματικού Πύργου Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση