Φλωρεντία: Απαγορεύονται τα νέα Airbnb και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 16:04 Φλωρεντία: Απαγορεύονται τα νέα Airbnb και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

Μέτρα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση παίρνει η ιταλική πόλη, που θέλει να καταστήσει περισσότερα σπίτια διαθέσιμα για τους ντόπιους – Κίνητρα στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων βραχυχρόνιων μισθώσεων για να μεταβούν σε κανονικές μισθώσεις.

Στοπ στη διεύρυνση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών σε πλατφόρμες όπως η Airbnb βάζει η Φλωρεντία στο ιστορικό της κέντρο, σε μια κίνηση που επιδιώκει να απελευθερώσει σπίτια για τους ντόπιους.

Η Φλωρεντία, ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της Ιταλίας απαγόρευσε τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ προσφέρει τριετείς φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων βραχυχρόνιων μισθώσεων, εάν αλλάξουν καθεστώς.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα δήλωσε ότι η πόλη αποφάσισε να δράσει σε τοπικό επίπεδο, επειδή τα κυβερνητικά σχέδια για τη ρύθμιση του ζητήματος είναι απογοητευτικά.

«Το 2016 είχαμε λίγο λιγότερα από 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στην πλατφόρμα Airbnb και σήμερα σχεδόν 14.378» είπε, προσθέτοντας ότι αυτά τα χρόνια, το μέσος κόστος των ενοικίων έχει εκτοξευθεί κατ΄42%. Μόνο φέτος, είπε, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,1%. «Οι 40.000 κάτοικοι που ζουν στο κέντρο διαμαρτύρονται ότι βρέθηκαν ξαφνικά να ζουν σε διαμερίσματα – ξενοδοχεία», πρόσθεσε. Ο Ναρντέλα ανήκει στο κεντροαριστερο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις ακινήτων, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για διακοπές και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν τροφοδοτήσει στεγαστική κρίση στην Ιταλία, με αυτούς που πλήττονται πιο πολύ να είναι οι χαμηλόμισθοι και οι φοιτητές.

Αντιδράσεις για την απόφαση της δημοτικής αρχής

Πάντως, ο Μάρκο Στέλα, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος Forza Italia δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Φλωρεντίας. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την ένωση επιχειρηματιών τουριστικής μίσθωσης Property Managers Italia, με τον πρόεδρό της Λορέντζο Φανιόνι να δηλώνει ότι τα μέτρα είναι λανθασμένη επιλογή, που αντιτίθεται στον φιλελευθερισμό της αγοράς. Η Airbnb δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κεντρική κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα απαιτείται ελάχιστη διαμονή δύο διανυκτερεύσεων σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιστορικά κέντρα πόλεων και δήμους με μεγάλη πυκνότητα τουριστών.

Κάθε ακίνητο που θα ενοικιάζεται σε τουρίστες θα χρειάζεται έναν εθνικό κωδικό αναγνώρισης, για να παρακολουθούνται και να ρυθμίζονται οι μισθώσεις. Όσοι δεν συμμορφώνονται, θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση