Banksy: Γιατί κινδυνεύει να αποκαλυφθεί ο πιο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 17:08 Banksy: Γιατί κινδυνεύει να αποκαλυφθεί ο πιο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου

Βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και κατηγορείται για δυσφήμιση - Τα πνευματικά δικαιώματα πίσω από τη μήνυση

O καλλιτέχνης γκράφιτι  με το ψευδώνυμο  Banksy, του οποίου τα έργα πωλούνται για εκατομμύρια, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν επιχειρηματία του γκράφιτι στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της δυσφήμισης. Και οι δύο πλευρές αρνούνται να μιλήσουν για την ουσία της υπόθεσης - ωστόσο το πιθανότερο είναι να αφορά τα πνευματικά δικαιώματα.  

Ο επιχειρηματίας έχει προσφύγει και εναντίον της εταιρείας του Banksy - της Pest Control Ltd. - μέσω της οποίας εμπορεύεται την τέχνη του.

Ο μηνυτής είναι ο 56χρονος   Andrew Gallagher,  ένας επιχειρηματίας που επένδυσε αρχικά στη μουσική βιομηχανία διοργανώνοντας  ρέιβ πάρτι τη δεκαετία του 1990, αλλά στη συνέχεια μεταπήδησε στον κλάδο του γκράφιτι, όπου πρωταγωνιστεί ο Banksy.

Αρνείται να συζητήσει την επικείμενη αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο δικηγόρος του λέει ότι οι λεπτομέρειες είναι προς το παρόν «εμπιστευτικές και θα παραμείνουν έτσι έως ότου ο Banksy ή η Pest Control  καταθέσουν τις θέσεις τους στο δικαστήριο. Για αυτόν τον λόγο», προσθέτει, «δεν έχω την ελευθερία να πω περισσότερα».

Οι Banksy και η  Pest Control  προς το παρόν δεν έχουν απαντήσει - πάντως   ο Gallagher άσκησε έφεση το 2021 στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος που είχε πετύχει από το 2014 ο διάσημος καλλιτέχνης

Οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους αποτυχημένους», είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο για αυτόν να επιμείνει στα πνευματικά δικαιώματα ενώ έμεινε ανώνυμος.

Πέρυσι, ωστόσο, ο Banksy κατοχύρωσε ένα μέρος του έργου του - τη σειρά εικόνων του που δείχνει χιμπατζήδες με πινακίδες στο λαιμό τους.

BAnsky1

Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ πλήρως - και μυστήριο συνεχίζει  να περιβάλλει τον μυστηριώδη καλλιτέχνη.

Ωστόσο, το 2008 η Mail On Sunday επιχείρησε να υποδείξει την ταυτότητά του - χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στη Τζαμάικα, η οποία  δείχνει έναν άνδρα με μπλε πουκάμισο και τζιν. Οι δημοσιογράφοι της Mail πήγαν στο Μπρίστολ, που λέγεται ότι είναι  η πατρίδα του Banksy - και δείχνοντάς  την στους περαστικούς κατέληξαν ότι πρόκειται για τον Robin Gunningham. Ο Banksy πάντως αρνήθηκε ότι η φωτογραφία είναι δική του.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση