Το Ισραήλ ανακοίνωσε κυβέρνηση εθνικής ενότητας εν μέσω πολέμου με τη Χαμάς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 18:56 Το Ισραήλ ανακοίνωσε κυβέρνηση εθνικής ενότητας εν μέσω πολέμου με τη Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, ήρθαν σε συμφωνία - Σχηματίζεται ειδικό τριμελές υπουργικό συμβούλιο

Σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπαίνει η αντιπολίτευση στο Ισραήλ μετά το επιτακτικό κάλεσμα του Βενιαμίν Νετανιάχου ενώ μαίνεται η εισβολή της Χαμάς με τις σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις να έχουν σκοτώσει πάνω από χίλιους ανθρώπους.

 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ, συγκεκριμένα, ήρθαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Θα συσταθεί επίσης ένα «υπουργικό συμβούλιο πολέμου»  με τον Νετανιάχου, τον Γκαντζ και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

 
 

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πολεμικής περιόδου, δεν θα προωθούνται νομοσχέδια ή κυβερνητικές αποφάσεις που δεν αφορούν τη διεξαγωγή του πολέμου και όλοι οι διορισμοί ανώτερων στελεχών θα παρατείνονται αυτόματα κατά τη διάρκεια της πολεμικής περιόδου.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές μεταφράζεται ως μια ραγδαία αλλαγή στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, δεδομένου ότι ο Γκαντζ καλούσε τον Νετανιάχου να παραιτηθεί λόγω των δικαστικών «υποθέσεων διαφθοράς» του πρωθυπουργού του Ισραήλ και της δικαστικής μεταρρύθμισης που προκάλεσαν σειρά αναταράξεων. 

Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα, όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου ενέκριναν πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ώστε να συμπεριλάβει πολιτικούς της ισραηλινής αντιπολίτευσης.

 

Μια θέση στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γϊαίρ Λάπιντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά θρησκευτικά κόμματα.

Η ιδέα για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης είχε πέσει στο τραπέζι από το Σάββατο, ωστόσο προέκυψαν διαφορές, λόγω της αντίρρησης της αντιπολίτευσης για την προσωπικότητα του εξτρεμιστή υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, τον οποίο κατηγορεί ότι πυροδοτεί την κατάσταση.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση