Βίντεο από τη στιγμή που η Χαμάς απελευθέρωσε τις δύο Αμερικανίδες ομήρους

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 11:29 Βίντεο από τη στιγμή που η Χαμάς απελευθέρωσε τις δύο Αμερικανίδες ομήρους

Η Χαμάς απελευθέρωσε χθες το βράδυ δύο Αμερικανίδες ομήρους ύστερα από δυο εβδομάδες κράτησης. Οι δύο γυναίκες έμοιαζαν εξουθενωμένες και χλωμές τη στιγμή εκείνη που ο εφιάλτης για εκείνες τελείωνε.

Το Ισραήλ έδωσε αμέσως στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την απελευθέρωση των δύο ομήρων και η Χαμάς έσπευσε να δώσει βίντεο με τις δύο γυναίκες που περνούσαν τα σύνορα με τη βοήθεια ανθρώπων του Ερυθρού Σταυρού και παραδίδονταν στην ασφάλεια ανθρώπων του Ισραήλ.

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στα ενδότερα του Ισραήλ όπου συναντήθηκαν με μέλη της οικογένειάς τους.

Η Τζούντιθ Ράναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της φονικής επιδρομής της Χαμάς στο Ισραήλ πριν ακριβώς δύο εβδομάδες από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ που είχαν επισκεφθεί από το Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν το εβραϊκό έτος και τα γενέθλια της γιαγιάς της Νάταλι και μητέρας της Τζούντιθ.

Οι δύο Αμερικανές συνομίλησαν με την οικογένειά τους αλλά και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία τους ενώ μιλούσαν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είμαστε τόσο ευγνώμονες που είναι ασφαλείς. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενώσουμε όλους τους ομήρους με τους αγαπημένους τους», έγραφε στο tweet της η Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν δήλωσε «πανευτυχής» που οι δύο γυναίκες θα επανενωθούν σύντομα με την οικογένειά τους» ενώ λίγο αργότερα πόσταρε μια φωτό του από τη στιγμή που μιλούσε με τις δυο γυναίκες στο τηλέφωνο, γράφοντας:

«Μόλις μίλησα με τις δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν σήμερα μετά την ομηρία τους από τη Χαμάς. Τους ενημέρωσα ότι η κυβέρνησή τους θα τις υποστηρίξει πλήρως καθώς αναρρώνουν και θεραπεύονται. Η Jill και εγώ θα συνεχίσουμε να κρατάμε κοντά στις καρδιές μας όλες τις οικογένειες των αγνοούμενων Αμερικανών».

Με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας και ο αδελφός της 17χρονης ομήρου που απελευθερώθηκε

Ο πατέρας της 17χρονης ομήρου μοιράστηκε την ανακούφισή του μετά τις «χειρότερες δύο εβδομάδες της ζωής του».

Ο Ούρι Ράναν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι μίλησε με τη Ναταλί την Παρασκευή και είναι πολύ καλά.

«Κλαίω διαρκώς και αισθάνομαι πολύ, πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και σε συνέντευξή του στη Boston Herald, ο Ούρι δήλωσε ότι η Παρασκευή ήταν η «καλύτερη μέρα» που είχε ποτέ - μετά από τις «χειρότερες δύο εβδομάδες» της ζωής του.

Είπε ότι η 17χρονη κόρη του «δεν είπε πολλά» στο τηλέφωνο, αλλά θα είναι στο σπίτι στο Σικάγο σε λίγες ημέρες.

Οι δύο τους  είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ για τις γιορτές του εβραϊκού νέου έτους τον Σεπτέμβριο και είχαν απαχθεί από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την εισβολή τους στο νότιο Ισραήλ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 200 άνθρωποι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

judith_natalie_raanan

Για την απελευθέρωση των γυναικών, η Χαμάς ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ. Τόνισε ακόμη ότι ακολουθεί τις προσπάθειες του Κατάρ «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Εν τω μεταξύ, μέσα ενημέρωσης (το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan) μεταφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων της ισραηλινής πλευράς που τονίζουν ότι η απελευθέρωση έγινε μονομερώς από τη Χαμάς και ότι δεν ήταν μέρος συμφωνίας με το Ισραήλ. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων.

Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τις οικογένειες 203 ατόμων (σε αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται και οι δύο γυναίκες) που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους είναι Ισραηλινοί.

Οι ισραηλινές αρχές τόνιζαν πάντως ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν είναι οριστικός γιατί ακόμη διερευνώνται πληροφορίες για πρόσωπα των οποίων η τύχη αγνοείται από μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ποιες είναι οι δύο γυναίκες

Η Νάταλι Ραανάν και η μητέρα της Τζούντιθ Ραανάν, 59 ετών, από το Έβανστον του Ιλινόι, έφτασαν στο Ισραήλ στις αρχές Σεπτεμβρίου για να γιορτάσουν για το εβραϊκό νέο έτος που άρχισε πριν από λίγες ημέρες και τα γενέθλια της μητέρας της Τζούντιθ.

natalie_raanan
judith_raanan

Η κοπέλα είχε αποφοιτήσει την άνοιξη από το λύκειο.

Τα ίχνη τους έχουν χαθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου.

Οι δύο γυναίκες βρίσκονταν στο κιμπούτζ Ναχάλ Οζ, που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η οικογένειά τους σε εφημερίδα του Σικάγου.

Η Τζούντιτ ήταν μέλος της εβραϊκής κοινότητας στο Έβανστον εδώ και περίπου μια δεκαετία.

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση