Το Ισραήλ συμφώνησε για τετράωρες παύσεις πυρός – Έκκληση ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 10:44 Το Ισραήλ συμφώνησε για τετράωρες παύσεις πυρός – Έκκληση ΟΗΕ

Ο στρατός του Ισραήλ δέχθηκε να τηρεί καθημερινά παύσεις μερικών ωρών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να επιτρέψει στους άμαχους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν αυτή τη ζώνη όπου μαίνονται οι μάχες με τη Χαμάς, χωρίς προοπτική για κατάπαυση του πυρός.

«Μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς σημαίνει παράδοση», επανέλαβε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News και επαναλαμβάνοντας τον στόχο «να εξαλειφθεί η Χαμάς», η οποία έδωσε το έναυσμα για το ξέσπασμα του πολέμου επιτιθέμενη στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δέχθηκε εντούτοις να κάνει καθημερινά από χθες, Πέμπτη, ανθρωπιστικές «παύσεις» για να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν από το βορρά -όπου επικεντρώνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί- προς το νότιο τμήμα του εδάφους, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές οι παύσεις «των τεσσάρων ωρών σε ορισμένες ζώνες του βορρά της Λωρίδας της Γάζας θα ανακοινώνονται τρεις ώρες νωρίτερα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον έλαβε τη διαβεβαίωση πως «δεν θα διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ζώνες αυτές στη διάρκεια της παύσης».

Πρωτοβουλία Ερντογάν για τους τραυματίες 

Η Τουρκία έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να δεχτεί στα νοσοκομεία της για νοσηλεία τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις από τη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα καταβάλει προσπάθειες να αυξήσει την πίεση προς το Ισραήλ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από τη Γάζα.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αύξηση του ημερήσιου αριθμού φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σε τουλάχιστον 500.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είδε θετικά την πρόταση αυτή κατά τις συνομιλίες του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, επισήμανε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα θα κάνει βήματα για να προμηθεύσει με ασθενοφόρα, τρόφιμα, νερό και φάρμακα τη Γάζα σε συνεργασία με άλλες χώρες, κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νέα κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε όλο και περισσότερη βία μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης με την Χαμάς τον περασμένο μήνα.

«Κάνω επίσης έκκληση προς τις ισραηλινές αρχές, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι σε καθημερινή βάση εκτίθενται σε βία από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους, σε κακομεταχείριση, σε συλλήψεις, σε διωγμούς, σε εκφοβισμό και ταπείνωση», είπε ο Φόλκερ Τουρκ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν.

πηγή΅: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση