ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 12:52 ΗΠΑ και Φιλιππίνες υπέγραψαν συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια

«Προβλέπουμε ότι η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος των Φιλιππίνων ως το 2032 και είμαστε παραπάνω από ευτυχείς».

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με την οποία η Ουάσιγκτον θα επιτρέπεται να εξαγάγει τεχνολογία και υλικό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Μανίλα. 

Οι Φιλιππίνες εξετάζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να ενισχύσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους.

«Οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να μοιραστούν εξοπλισμό και υλικό με τις Φιλιππίνες καθώς εργάζονται για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και άλλων πολιτικών υποδομών πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στο περιθώριο της συνόδου της APEC στο Σαν Φρανσίσκο.

«Προβλέπουμε ότι η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος των Φιλιππίνων ως το 2032 και είμαστε παραπάνω από ευτυχείς να πάρουμε αυτόν τον δρόμο μαζί με τις ΗΠΑ», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος. «Η πυρηνική ενέργεια είναι τομέας στον οποίο μπορούμε να επιδείξουμε ότι η συμμαχία και η εταιρική σχέση Φιλιππίνων-ΗΠΑ φέρνει αληθινά αποτέλεσμα».

Η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία («123 Agreement») είχαν αρχίσει πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022.

Ως τα τέλη του 2022 οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει 23 συμφωνίες που αφορούν 47 χώρες, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και την Ταϊβάν — παρότι επισήμως η Ουάσιγκτον δεν έχει διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση