Έφεση του Τζούλιαν Ασάνζ εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ - «Τελευταία ευκαιρία»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 11:10 Έφεση του Τζούλιαν Ασάνζ εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ - «Τελευταία ευκαιρία» (φωτο Reuters)

Τον Φεβρουάριο η ακροαματική διαδικασία.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να εξεταστεί από εφετείο του Λονδίνου η προσφυγή του Τζούλιαν Ασάνζ εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 20 και 21 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν χθες οι υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks, ενδέχεται να είναι «η τελευταία ευκαιρία» που έχει ο Τζούλιαν Ασάνζ «να εμποδίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ».

Κατά την εξέταση της έφεσης θα κριθεί εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ θα έχει περαιτέρω «ευκαιρίες» να υπερασπιστεί την υπόθεσή του στη βρετανική δικαιοσύνη ή αν «εξάντλησε» τα ένδικα μέσα του, δεν έχει πλέον «δυνατότητα άλλης έφεσης» στο δικαστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου και άρα θα κινηθεί η «διαδικασία έκδοσης».

Οι υποστηρικτές του, οι οποίοι τον θεωρούν μάρτυρα της ελευθερίας του Τύπου, συμπλήρωσαν ωστόσο πως «παραμένει πιθανή» η ενδεχόμενη η προσφυγή του Τζούλιαν Ασάνζ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι κατηγορίες σε βάρος του

Υπενθυμίζεται πως ο Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται ποινικά για «κατασκοπεία» εξαιτίας της αποκάλυψης τεράστιου όγκου εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων.

Αναλυτικότερα, ο 52χρονος διώκεται στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικαστεί, θα φυλακιστεί για δεκαετίες.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019 και κρατείται τα κρατείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Πριν τη σύλληψή του, ο Τζούλιαν Ασάνζ παρέμενε για επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις που μπήκαν έκτοτε στο αρχείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση