Σε 14 αυξήθηκαν τα θύματα - Συγκλονίζει μαρτυρία φοιτήτριας που γλίτωσε

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023 09:44 Σε 14 αυξήθηκαν τα θύματα - Συγκλονίζει μαρτυρία φοιτήτριας που γλίτωσε

Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα στη Τσεχία - Επιβεβαιώθηκε πως πριν την επίθεση στο Πανεπιστήμιο είχε σκοτώσει τον πατέρα του και αλλα δύο άτομα

Ο 24χρονος Τσέχος φοιτητής, Ντέιβντ Κόζακ, ο οποίος την Πέμπτη (21/12) ανέβηκε με ένα αυτόματο όπλο στον 4ο όροφο του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας στο σημείο 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 25 επιβεβαιώθηκε πως δολοφόνησε νωρίτερα τον πατέρα του και μια εβδομάδα πριν έναν 35χρονο και την δυο μηνών κόρη του σε ένα δάσος της Τσεχίας.

Επίσης έγινε γνωστό πως ένα 14ο άτομο που είχε τραυματιστεί από τα πυρά του Κόζακ στην Πράγα, υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή στο νοσοκομείο. Ο δράστης μετά τους πυροβολισμούς έστρεψε το όπλο πάνω του και αυτοκτόνησε, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ολα τα θύματα σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου του Πανεπιστημίου. Ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν συμφοιτητές του δράστη.

 

 

«Μεταξύ εκείνων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στη Σχολή Τεχνών είναι τρεις αλλοδαποί: ένας πολίτης της Ολλανδίας και δύο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν στους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τα θύματα ταυτοποιήθηκαν.

Από την ενημέρωση της αστυνομίας για τους τραυματίες, φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι, στο στήθος και κάποιοι στα άκρα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα κάποιοι από τους τραυματίες έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο 24χρονος μακελάρης, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη σφαγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνδέεται και με τον θάνατο ενός άνδρα και της δύο μηνών κόρης του, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε δάσος κοντά στην Πράγα πριν μια εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Εγκληματικής Αστυνομίας, Άλες Στρας, αναφέρει το Radio Prague. Η έρευνα για αυτή τη διπλή δολοφονία βρισκόταν σε αδιέξοδο έως ότου η αστυνομία βρει στοιχεία στο Χοστούν που τον συνδέουν με το έγκλημα.

Σύμφωνα με τις αρχές θεωρείται ύποπτός και για τη δολοφονία του ίδιου του πατέρα στο Χοστούν, 35 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας.

Στις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από τους επιζώντες, συγκλονίζει η περιγραφή μιας φοιτήτριας που έζησε στιγμές τρόμου κατά τη διάρκεια του τραγικού συμβάντος στη Φιλοσοφική Σχολή.

Μέλος μιας ομάδας που αναζήτησε καταφύγιο στην προεξοχή του κτιρίου, η νεαρή γυναίκα μοιράστηκε την εμπειρία της στο Τσεχικό Ραδιόφωνο, όπως αναφέρει το Novinky.

Ενώ ήταν στο μάθημα, η μαθήτρια και οι συμμαθητές της άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς. Αρχικά, νόμιζαν ότι κάποιος έπαιζε στους διαδρόμους, μέχρι που μια σφαίρα πέρασε από την πόρτα της τάξης τους. «Κρυφτήκαμε κάτω από τα τραπέζια όσο καλύτερα μπορούσαμε», είπε η φοιτήτρια. Η γρήγορη επιστροφή του επιτιθέμενου τους ανάγκασε να αυτοσχεδιάσουν μια απελπισμένη απόδραση.

 

 

Αποφάσισαν να δραπετεύσουν από το παράθυρο, και βρέθηκαν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου περπατώντας σε ένα στενό πρεβάζι. Έτρεξαν στην οροφή και σύρθηκαν κατά μήκος της προεξοχής, σκύβοντας στις γωνίες για κάλυψη. Η κατάσταση τους οδήγησε να παραμείνουν σκυμμένοι σε μια βεράντα που βρισκόταν από κάτω τους για μια αγωνιώδη ώρα, μέχρι που κάποιος ανακοίνωσε ότι ο δράστης είχε φύγει από το κτίριο.

 

 

Ο δολοφόνος ήθελε να μπλοκάρει όλες τις εξόδους, για να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τσεχίας, ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ διέθετε εξοπλισμό ώστε να αποκλείσει την είσοδο κα την έξοδο ατόμων στο κτίριο αλλά και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούσε. Βέβαια, όπως έχει ανακοινωθεί και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα θύματά του ήταν τυχαία και πυροβολούσε αδιακρίτως. Μέρος του οπλισμού απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Ο εξοπλισμός για τις πόρτες που βρέθηκε:

praga
praga1

«Προλάβαμε μεγαλύτερη σφαγή»

Ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, η αστυνομία αποφάσισε να συνεχίσει να παρακολουθεί ορισμένους ευαίσθητους χώρους, όπως τα σχολεία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης, άγνωστος στην αστυνομία, είχε στην κατοχή του «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά» και ότι η ταχεία αντίδραση της αστυνομίας πρόλαβε μεγαλύτερη σφαγή.

Άναψαν κεριά και άφησαν λουλούδια

Χθες δεκάδες Τσέχοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το πανεπιστήμιο της Πράγας, εκεί οπου ο 24χρονος σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε 24 προτού αυτοκτονήσει στη χειρότερη σφαγή στην ιστορία της χώρας.

Στην είσοδο του κτιρίου, κάτοικοι της τσεχικής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν σε μικρές ομάδες και δημιούργησαν ένα μνημείο με εκατοντάδες κεριά προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία. Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα κατέθεσε συγκινημένος λουλούδια.

p-memorial-es__2_
p-memorial-es__3_
p-memorial-es__1_

"Δεν βρισκόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν στην Τσεχική Δημοκρατία ", είπε ο ένας 17χρονος μαθητής που πηγαίνει σε ένα κοντινό λύκειο.

«Ήρθα για να αποτίσω φόρο τιμής στους δολοφονηθέντες φοιτητές, επίσης επειδή θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε από εμάς», είπε ο Αντονίν Βολβκα, φοιτητής σε ένα τεχνικό πανεπιστήμιο, αφού άναψε ένα κερί μπροστά στο χώρο.

«Πραγματικά, θα μπορούσα να ήμουν εγώ», πρόσθεσε.

 

 

Ημέρα πένθους η 23η Δεκεμβρίου

Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους την 23η Δεκεμβρίου και ο τσεχικός πληθυσμός θα τηρήσει το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Βόντρασεκ, η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τον φοιτητή πριν από την επίθεση, αφότου ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός στο χωριό Χόστουν, δυτικά της Πράγας.

Ο δράστης «έφυγε για την Πράγα δηλώνοντας ότι θέλει να αυτοκτονήσει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η αστυνομία ερεύνησε κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο δράστης επρόκειτο να παρουσιασθεί για μάθημα, αλλά εκείνος κατευθύνθηκε τελικά στο γειτονικό κεντρικό κτίριο της Σχολής στο ιστορικό κέντρο της Πράγας.

 

 

Όλα έγιναν μέσα σε 20 λεπτά

Η αστυνομία έμαθε για την ένοπλη επίθεση στις 15.00 GMT και ανέπτυξε αμέσως δύναμη επέμβασης.

Είκοσι λεπτά αργότερα, ο δράστης βρέθηκε νεκρός.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έρευνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης εμπνεύσθηκε από «παρόμοιο περιστατικό στην Ρωσία», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

 

 

Ποιος είναι ο μακελάρης της Πράγας - Βρήκαν αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι του σπιτιού του

Ο Ντέιβιντ Κόζακ, 24 ετών, περιγράφεται ως πρότυπο φοιτητή. Πριν γίνει το μακελειό στο πανεπιστήμιο, ο φοιτητής Ιστορίας είχε δολοφονήσει τον πατέρα του ενώ έστειλε μήνυμα στη φίλη του για να πει ότι αυτοκτονούσε.

Αστυνομική πηγή είπε στη La Stampa ότι η αυτοσχέδια συσκευή αποτελούνταν από «κύλινδρο, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες».

«Το κελάρι έμοιαζε με καταφύγιο. Το μπουκάλι ήταν μεγάλο, είχε πολλά καλώδια συνδεδεμένα σε αυτό, που οδηγούσαν σε άλλο εξοπλισμό. Κατά τη γνώμη μου, περιείχε ένα σύστημα που θα προκαλούσε έκρηξη», είπε πηγή κοντά στην έρευνα.

Περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν επίσης για τον Κόζακ, με όσους τον γνώριζαν να τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή «σπασίκλα» που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο.

Ο Κόζακ, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την Πολωνική Ιστορία του 19ου αιώνα.

«Πάντα ήθελα να σκοτώσω κάποιον»

Μηνύματα που ανέβασε ο νεαρός στο Telegram τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη του μαθητή που είναι συνεπής και επμελής.

Ο 24χρονος φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου είχε παραπονεθεί για την «μίζερη ζωή» του και έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «πάντα ήθελε να σκοτώσει κάποιον».

Σε ένα μήνυμα με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου, ο σκοπευτής έγραψε ότι «εμπνεύστηκε πολύ από την Αλίνα». Αναφερόταν στην 14χρονη Αλίνα Αφανασκίνα. Το κορίτσι πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους στο σχολείο της στη ρωσική πόλη Μπριάνσκ στις 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια αυτοκτόνησε επίσης. «Αλλά η Αλίνα δεν σκότωσε αρκετούς ανθρώπους, θα το διορθώσω», είχε γράψει ο Κοζακ.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

«Ήταν ένας εσωστρεφής τύπος, μάλλον περίεργος όπως κάθε άλλος σπασίκλας», είπε ένας κάτοικος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η οικογένεια φαινόταν φυσιολογική. Πήγαμε στο εξοχικό τους πριν από χρόνια. Ο πατέρας του ήταν το αφεντικό μου και ήταν φίλοι εκτός δουλειάς, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του».

Το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου δεν είναι ακόμη σαφές. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ο Κόζακ δολοφόνησε τον πατέρα του πριν κατευθυνθεί στην Πράγα.

Η τσεχική αστυνομία έμαθε ότι κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα και σχεδίαζε να αυτοκτονήσει.

Το χρονικό της επίθεσης

Σκηνές αλλοφροσύνης έκαναν τον γύρο του κόσμου, με φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα να «κρέμονται» και να πηδούν από τα παράθυρα, για να γλιτώσουν από τη φονική μανία του Κόζακ.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα... Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών» δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ.

 

 

 

 

 

 

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter, ότι την Πέμπτη λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στον τέταρτο όροφο. «Όλο το κτίριο εκκενώθηκε. Υπήρξαν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο» ανέφερε αρχικά η αστυνομία.

Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τα πυρά, μερικοί φοιτητές σκαρφάλωσαν από τα παράθυρα και κάθισαν στην προεξοχή.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση