Ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης – Στα 55 εκατ. δολάρια το εισιτήριο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 11:22 Ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης – Στα 55 εκατ. δολάρια το εισιτήριο

Η διαστημική αποστολή Ax-3 ξεκίνησε το ταξίδι της προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την Πέμπτη, εκτοξευόμενη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA με το τετραμελές πλήρωμά της. Ο πύραυλος Falcon-9 με το διαστημόπλοιο Dragon της SpaceX, θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη Αλπέρ Γκεζέραβτζι (Alper Gezeravci).

Εκτοξεύτηκε από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 4.49 μ.μ. Ανατολική Ώρα (ET) (2149 GMT).

Περίπου 150 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, έγινε η διακοπή της κύριας μηχανής και ο διαχωρισμός των σταδίων.

Η κάψουλα Dragon, που μετέφερε το πλήρωμα, αναπτύχθηκε έπειτα από περίπου 12 λεπτά από την εκτόξευση. Το πλήρωμα αναμένεται να φτάσει στο ISS περίπου στις 5.15 π.μ. ET (1015 GMT) το Σάββατο.

Επικεφαλής της αποστολής Ax-3 είναι ο Michael Lopez-Alegria, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ και την Ισπανία, ενώ το πλήρωμα περιλαμβάνει επίσης τον Walter Villadei ως πιλότο, από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία, και τον Marcus Wandt της Σουηδίας, που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Οι αστροναύτες του Ax-3 έκαναν check in από τροχιά καθώς μοιράζονταν τα μηνύματά τους. Ο Gezeravci ξεκίνησε απαγγέλλοντας τα λόγια του ιδρυτή της Türkiye, Mustafa Kemal Ataturk.

«Το μέλλον είναι στους ουρανούς», είπε.

«Ξεκινώντας από το τέλος της αντίστροφης μέτρησης μέχρι εδώ — μια υπέροχη βόλτα. Ήταν ένα πραγματικά υπέροχο συναίσθημα, όπως το ονειρευόμουν τόσο καιρό… Άρα ήταν πραγματικά υπέροχο μέχρι τώρα. Είμαι πραγματικά τόσο προνομιούχος και τιμή μου που είμαι μέρος αυτής της μεγάλης ομάδας. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους δούλεψαν πάρα πολύ μέχρι αυτή τη στιγμή για να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή».

Ιδιώτες εναντίον κυβερνητικών αστροναυτών

Οι αποστολές του Axiom έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε όποιον μπορεί να αγοράσει εισιτήριο. Οι δύο προηγούμενες αποστολές Axiom —που πραγματοποιήθηκαν το 2022 και το 2023— μετέφεραν ένα μείγμα από πλούσιους επιχειρηματίες και αστροναύτες των οποίων οι κυβερνήσεις πλήρωσαν για τις θέσεις τους.

Η πτήση της Πέμπτης είναι η πρώτη αποστολή Axiom στην οποία μια κυβέρνηση ή διαστημική υπηρεσία αγόρασε όλες τις θέσεις. Επιπλέον, κάθε πελάτης προέρχεται από το παρελθόν ως στρατιωτικός πιλότος, ένα επάγγελμα στο οποίο πολλοί αστροναύτες έχουν ξεκινήσει.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και η Σουηδική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία κανόνισαν το εισιτήριο του Wandt. Η ιταλική αεροπορία πλήρωσε για το Villadei και η τουρκική κυβέρνηση κάλυψε το ναύλο του Gezeravcı.

 Η NASA έχει μια ξεχωριστή συμφωνία — αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων — με τη SpaceX για τις πτήσεις που υποστηρίζουν αυτές τις αλλαγές πληρώματος και η διαστημική υπηρεσία επιλέγει ποιοι αστροναύτες πετούν.

Αντίθετα, η Axiom οργανώνει πτήσεις προς τον διαστημικό σταθμό που διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες. Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή χώρα μπορεί να εγγραφεί και οι θέσεις έχουν πουληθεί για 55 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία . (Ένα στέλεχος της Axiom αρνήθηκε να σχολιάσει την τιμολόγηση αυτής της αποστολής.)

Πηγη: Anadolu English

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση