Πρόστιμο 32 εκατ. ευρώ στην Amazon για «παρακολούθηση των εργαζομένων της»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 11:26 Πρόστιμο 32 εκατ. ευρώ στην Amazon για «παρακολούθηση των εργαζομένων της»

Οι σαρωτές από τους οποίους περνούν τα δέματα παρακολουθούν τους υπαλλήλους «με ακρίβεια δευτερολέπτου».

Ρυθμιστική αρχή της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 32 εκατ. ευρώ στην Amazon France Logistique (AFL) για «το σύστημα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων και της απόδοσης των εργαζομένων της», το οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά παρεμβατικό».

Η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (Cnil) ανέφερε ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνει το επιμελητειακό δίκτυο της Amazon στη Γαλλία μέσω των σκάνερ που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες για την επεξεργασία των δεμάτων αποτελεί «υπερβολικό σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας και της απόδοσής τους».

Η Amazon έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες στις αποθήκες της σε όλο τον κόσμο

Τα σκάνερ καταγράφουν τον χρόνο αδράνειας των εργαζομένων  και τον ρυθμό με τον οποίο διαχειρίζονται τα δέματα «με ακρίβεια δευτερολέπτου», σημείωσε η Cnil.

Παράλληλα τα σκάνερ καταγράφουν τον χρόνο που περνά «από τη στιγμή που ο εργαζόμενος ‘χτυπά κάρτα’ στην είσοδο» ως την ώρα που σκανάρει το πρώτο δέμα, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή.

Η Cnil εκτίμησε ότι το σύστημα αυτό αναγκάζει τους εργαζόμενους να δικαιολογούν κάθε διακοπή, ακόμη «και τριών ή τεσσάρων λεπτών», με αποτέλεσμα να τους ασκείται «συνεχής πίεση».

«Διαφωνούμε βαθιά με τα συμπεράσματα της Cnil, τα οποία βασίζονται σε λάθος στοιχεία και διατηρούμε το δικαίωμα να ασκήσουμε έφεση» απάντησε εκπρόσωπος της Amazon σε ανακοίνωσή του.

Η εταιρεία, η οποία έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες στις αποθήκες της σε όλο τον κόσμο, έχει διορία δύο μηνών να υποβάλει έφεση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / AFP

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση