Συναγερμός στις ΗΠΑ για «ρωσική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας» – Ενημερώνεται το Κογκρέσο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 22:25 Συναγερμός στις ΗΠΑ για «ρωσική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας» – Ενημερώνεται το Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ, έθεσε στη διάθεση των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ για να τις εξετάσουν, ανακοίνωσε η επιτροπή την Τετάρτη.

Ενώ ο Τέρνερ και ο Λευκός Οίκος παρέμειναν ασαφείς σχετικά με το τι συνεπάγεται η απειλή, δύο πηγές και ένας Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνουν στο CNN ότι η απειλή σχετίζεται με τη Ρωσία.

Reuters: Με τη δραστηριότητα της Ρωσίας στο διάστημα σχετίζεται η αναφορά για απειλή εθνικής ασφάλειας

Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Reuters ότι η δήλωση του Τέρνερ σχετίζεται με τη Ρωσία και τις επιχειρήσεις της στο διάστημα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά.

Πολλές πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες τις χαρακτήρισαν «πολύ ευαίσθητες».

Μία από τις πηγές που έχει δει τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ότι «πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική» ικανότητα της Ρωσίας «για την οποία ενημερωθήκαμε πρόσφατα».

Ο Μάικ Τζόνσον, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσπάθησε αργότερα να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την απροσδιόριστη απειλή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, στο τιμόνι βρίσκονται σταθερά χέρια»

«Θέλουμε απλώς να διαβεβαιώσουμε όλους ότι στο τιμόνι βρίσκονται σταθερά χέρια», δήλωσε ο Μάικ Τζόνσον. «Το επεξεργαζόμαστε και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τέρνερ απέστειλε στους συναδέλφους του στο Κογκρέσο επιστολή, στην οποία ανέφερε ότι το επείγον ζήτημα αφορά «μια αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα».

Ο Τέρνερ ανέφερε στην επιστολή προς τους συναδέλφους του στο Κογκρέσο ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 13 Φεβρουαρίου να θέσει ορισμένες πληροφορίες στη διάθεση των βουλευτών για να τις εξετάσουν, και αναφέρει ότι τα μέλη έχουν χρόνο να τις δουν από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Ο Τέρνερ ζητά να αποχαρακτηρίσει ο Μπάιντεν τις πληροφορίες

Ο Τέρνερ καλεί επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαίους νομοθέτες των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας».

Ο Σάλιβαν εξέφρασε κάποια απογοήτευση για τον Τέρνερ, επειδή μίλησε πριν από αυτή τη συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, λέγοντας «εξεπλάγην λίγο που ο Τέρνερ βγήκε δημόσια σήμερα».

Αν και η προειδοποίηση της Τετάρτης ήταν ασαφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν εδώ και καιρό για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες και την αποσταθεροποιητική επιρροή της χώρας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τις προοπτικές αποστολής πρόσθετης αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο να είναι επισφαλείς.

Ο Σάλιβαν τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «προχώρησε περισσότερο, και με πιο δημιουργικούς, πιο στρατηγικούς τρόπους ασχολήθηκε με τον αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών για το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ιστορία».

«Οπότε, σίγουρα, δεν πρόκειται να διαπιστώσετε απροθυμία να το κάνουμε αυτό, όταν είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας», είπε.

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση