Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Κυκλοφορούν σήμερα τα απομνημονεύματά του – Διαγνώστηκε με καρκίνο το 2006 αποκάλυψε η κόρη του

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 10:59 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Κυκλοφορούν σήμερα τα απομνημονεύματά του – Διαγνώστηκε με καρκίνο το 2006 αποκάλυψε η κόρη του (φωτο intime)

Σύμφωνα με την Κριστίνε Στρομπλ, η αναπηρία του πατέρα της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν «το λιγότερο από τα χειρότερα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαγνώστηκε με καρκίνο το 2006 αποκάλυψε για πρώτη φορά η κόρη του Κριστίνε Στρομπλ χθες, παραμονή της κυκλοφορίας των απομνημονευμάτων του υπό τον τίτλο «Αναμνήσεις: Η ζωή μου στην πολιτική».

«Πριν από οκτώ χρόνια ήταν ήδη σαφές ότι ολόκληρο το σώμα του ήταν γεμάτο μεταστάσεις. Εκτός από τον καρκίνο, είχαμε πάντα δύσκολα θέματα υγείας, τα οποία δεν γνωρίζαμε πώς θα κατέληγαν», δήλωσε η μεγαλύτερη από τα τέσσερα παιδιά του, η διευθύντρια προγράμματος του ARD Κριστίνε Στρομπλ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild.

Παρά την κατάσταση της υγείας του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος απεβίωσε την 26η Δεκεμβρίου 2023, συνέχισε να εργάζεται κανονικά, πρώτα ως υπουργός Οικονομικών, κατόπιν ως πρόεδρος της Bundestag. Ακόμη και μετά την ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στις εκλογές του 2021, συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά του ως βουλευτής.

Σύμφωνα με την κυρία Στρομπλ, η αναπηρία του πατέρα της ήταν «το λιγότερο από τα χειρότερα», καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα και στους πνεύμονες και τις συνέπειες της κατάκλισης.

«Έλεγε πάντα ότι το μυαλό μπορεί να σκεφτεί σωστά, μόνο αν το σώμα είναι σε φόρμα και γυμναζόταν όσο μπορούσε, με κολύμπι, ποδήλατο και φυσιοθεραπεία.

Είχε πλήρη διαύγεια μέχρι την τελευταία ημέρα. Δεν μπορούσε κανείς να καταλάβει πόσο άρρωστος ήταν», σημείωσε η κυρία Στρομπλ.

Ειδικά για την τελευταία ημέρα της ζωής του πατέρα της, ανέφερε: «Όταν ο μπαμπάς ξύπνησε το πρωί της επομένης των Χριστουγέννων, τον ρώτησα πώς κοιμήθηκε. Χαμογέλασε και είπε ότι ένιωθε τόσο καλά που θα μπορούσε σίγουρα να λύσει μερικά παγκόσμια πολιτικά προβλήματα. Το βράδυ, λίγο μετά την έναρξη του δελτίου ειδήσεων, αποκοιμήθηκε ήσυχος».

Μιλώντας για το βιβλίο (έκτασης 641 σελίδων) του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποσπάσματα του οποίου έχουν ήδη κυκλοφορήσει, η Κριστίνε Στρομπλ λέει ότι όσο διαβάζει, αισθάνεται σαν να ακούει τον πατέρα της να μιλάει. «Η αυτοπεποίθησή του και η επιθυμία του για δημιουργία μέχρι το τέλος με συναρπάζουν. Θέλω πραγματικά να κρατήσω αυτή τη μνήμη».

Σόιμπλε: «Η ανατροπή της Μέρκελ θα μπορούσε μόνο να βλάψει το κόμμα μας»

Ο Σόιμπλε ήταν ο μακροβιότερος βουλευτής στη γερμανική ιστορία. Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 81 ετών. Ο Σόιμπλε εξιστορεί ότι οι εντάσεις στο συντηρητικό μπλοκ κλιμακώθηκαν το 2015 και ότι οι ηγέτες του βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τη Μέρκελ ως καγκελάριο - και προσπάθησαν να τοποθετήσουν τον Σόιμπλε ως αντικαταστάτη της.

Κατά τις αφηγήσεις του Σόιμπλε, ο τότε πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, κατηγόρησε τη Μέρκελ στο συνέδριο της CSU το 2015 ότι δεν συνειδητοποιούσε το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ ο προκάτοχος του Ζεεχόφερ, Έντμουντ Στόιμπερ, αντιδρούσε επίσης έντονα εναντίον της Μέρκελ. «(Ο Στόιμπερ) προσπαθούσε να με πείσει να ανατρέψουμε τη Μέρκελ για να γίνω ο ίδιος καγκελάριος», τονίζει ο Σόιμπλε.

Όμως ο Σόιμπλε γράφει ότι απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση. «Όπως και με τον (πρώην καγκελάριο του CDU Χέλμουτ) Κολ δεκαετίες νωρίτερα, συνέχισα να έχω την πεποίθηση ότι η ανατροπή της καγκελαρίου θα μπορούσε μόνο να βλάψει το κόμμα μας μακροπρόθεσμα χωρίς να λύσει πραγματικά το πρόβλημα», σύμφωνα με το απόσπασμα. «Αυτή ήταν η αντίληψή μου για την αφοσίωση, η οποία μπορεί να φαίνεται λίγο απαρχαιωμένη με τα σημερινά πρότυπα».

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine ότι ο Στόιμπερ δεν του μίλησε ποτέ για μια φερόμενη απόπειρα ανατροπής της Μέρκελ, ίσως «επειδή ήταν απολύτως σαφές ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει (τον Ζεεχόφερ) να δεχθεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια απόπειρα». Ωστόσο, ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι είναι ευρέως γνωστό ότι ο Στόιμπερ ήταν ένας έντονης επικριτής της πολιτικής της Μέρκελ για το προσφυγικό. Ο Στόιμπερ είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις αφηγήσεις του Σόιμπλε, λέγοντας ότι θέλει να κρατήσει εμπιστευτικές τις πολλές ιδιωτικές συνομιλίες που είχε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και άλλους συναδέλφους του.

Ο Στόιμπερ ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας από το 1993 έως το 2007 και πρόεδρος της CSU από το 1999 έως το 2007. Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, επέκρινε επανειλημμένα την πολιτική της Μέρκελ, η οποία περιελάμβανε το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

«Δεν έχω σχολιάσει ποτέ αναφορές σχετικά με αυτό, και φυσικά αυτό ισχύει για μένα και σήμερα μετά τον θάνατό του», είπε ο Στόιμπερ στο dpa.

Η μέρα του δανείου των 110 δις ευρώ στην Ελλάδα

«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου όταν η Καγκελάριος μου τηλεφώνησε από τη Μόσχα. Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, για να πάρει η Ελλάδα το πράσινο «φως» για το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων. Η Μπούντεσταγκ είχε μόλις δώσει το πράσινο φως γι’ αυτό.

Η καγκελάριος μου ανέφερε ότι οι διεθνείς ομόλογοί της ανησυχούσαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Απ όλες τις πλευρές διεθνείς ηγέτες -ανάμεσα και η Κίνα- πίστευαν ότι η οικονομική βοήθεια που μόλις διατέθηκε δεν είναι καθόλου αρκετή. Δεν είχε να κάνει, πλέον, μόνο για την Ελλάδα, αλλά και με τη σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του, το οποίο απειλεί να γίνει πρόβλημα για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συνθήκες του ταξιδιού για τη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν δύσκολες. Την Κυριακή, η Bundeswehr με άφησε να φύγω από το Lahr στις Βρυξέλλες πέρα από κάθε ιατρική λογική. Η σύζυγός μου με συνόδευσε προληπτικά.
Το κυκλοφορικό μου σύστημα απειλούσε να καταρρεύσει και ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος, έτσι συνοδευόμενος από τον Γερμανό πρέσβη πήγα πρώτα σε ένα ιατρικό κέντρο. Εκεί, έκριναν ότι δεν μπορούσα να πάρω βοήθεια γρήγορα και ότι έπρεπε να μεταφερθώ επειγόντως σε μια κλινική.

Έτσι, μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών». 

Το περιοδικό Stern κατάφερε να εξασφαλίσει και άλλα αποσπάσματα από το βιβλίο που φωτίζουν την προσωπικότητα Σόιμπλε, αλλά αποκαλύπτουν και πληροφορίες άγνωστες μέχρι σήμερα που θα μπορούσαν, εάν ισχύουν, να είχαν προκαλέσει τότε έναν πραγματικό σεισμό στη χώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση