Κανάρια Νησιά: Οι κάτοικοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές λόγω τουρισμού

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 15:04 Κανάρια Νησιά: Οι κάτοικοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές λόγω τουρισμού (φωτο: getty images)

«Ο τουρισμός κατατρώει τα νησιά σιγά-σιγά» υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.

Ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγοι στα Κανάρια Νησιά αποκάλυψαν ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται να ζουν στα αυτοκίνητά τους - ακόμα και σε σπηλιές - λόγω του τουρισμού.

Για τον λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου μαζικές διαδηλώσεις κατά του τουρισμού στα νησιά Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια, Λανζαρότε και Λας Πάλμας. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι των Καναρίων καταφεύγουν σε απελπισμένα μέτρα για να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τα αξιοθέατα. Ζωγραφίζουν αντιτουριστικά γκράφιτι και βάζουν ψεύτικες πινακίδες «κλειστό λόγω συνωστισμού» για να αποτρέψουν τους παραθεριστές.

Ο Ivan Cerdena Molina, ακτιβιστής της Ένωσης Φίλων της Φύσης της Τενερίφης (ATAN) δήλωσε στον Olive Press: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των μεμονωμένων τουριστών, αλλά η βιομηχανία αυξάνεται και αυξάνεται και καταναλώνει τόσους πολλούς πόρους που το νησί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Πρόκειται για κρίση, πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα επειγόντως. Οι άνθρωποι ζουν στα αυτοκίνητά τους, ακόμη και σε σπηλιές, και οι ντόπιοι δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να ζήσουν καλά. Η Airbnb και η Booking.com είναι σαν καρκίνος που κατατρώει το νησί σιγά-σιγά. Τα οφέλη του τουρισμού δεν φθάνουν στους κατοίκους, των οποίων οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής εδώ να καταρρέει».

«Ο τουρισμός έχει οδηγήσει σε έλλειψη νερού και αύξηση της εγκληματικότητας»

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ομάδες όπως το "Canarias se exhausta" (Τα Κανάρια Νησιά εξαντλούνται), η οποία πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Ήρθε η ώρα να μποϊκοτάρουμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, την τουριστική δραστηριότητα που μας διώχνει από τον ίδιο μας τον τόπο», ανέφεραν μέλη της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ακτιβιστές στα Κανάρια Νησιά λένε ότι καθίσταται αδύνατο για πολλούς ντόπιους να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση λόγω της εκτόξευσης των τιμών των ακινήτων εξαιτίας του τουρισμού. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με καταγγελίες, η τεράστια αύξηση τουριστών φέρεται να έχει οδηγήσει σε συμφόρηση των υπηρεσιών υγείας, σε κατάρρευση του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, σε έλλειψη νερού για την κατανάλωση και τον γεωργικό τομέα, σε υπερπληθυσμό προστατευόμενων χώρων, σε αύξηση της εγκληματικότητας και σε απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Η οικονομία της περιοχής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό» λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της περιοχής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Τενερίφης Rosa Dávila δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με ακτιβιστές για να «μεταρρυθμίσει αυτό που όλοι βλέπουμε ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί, αλλά όχι με όσους ζητούν ριζοσπαστικές λύσεις».

«'Όταν αναπτύσσει κανείς ένα οικονομικό μοντέλο, πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινωνίας που εξυπηρετεί, αυτό όμως δεν συνεπάγεται τη διάλυση ενός ολόκληρου οικονομικού μοντέλου που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ και στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στα Κανάρια Νησιά και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουσριμός» ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το Canarian Weekly.

Και ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Fernando Clavijo, προέτρεψε τους διαδηλωτές κατά του τουρισμού να χρησιμοποιήσουν την «κοινή λογική». Πάντως οι αντιδράσεις των κατοίκων έχει αναστατώσει τους Βρετανούς τουρίστες, με τους ξενοδόχους να αποκαλύπτουν ότι δέχονται τηλεφωνήματα που τους ρωτούν αν τα νησιά θα είναι ασφαλή για να τα επισκεφθούν.

«Δεν χρειάζεται να είμαστε αντιτουριστικοί» λένε οι ξενοδόχοι

Ο Jorge Marichal, πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης ξενοδοχείων ASHOTEL, δήλωσε: «Με πονάει γιατί όσοι αντιδρούν μπερδεύουν το μήνυμα. Δεν χρειάζεται να είμαστε αντιτουριστικοί. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια κάποια ανησυχία μεταξύ του πληθυσμού του νησιού, γιατί το νιώθω κι εγώ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε υποδομές σύμφωνα με το τουριστικό μοντέλο που έχει επιλεγεί». Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές λένε ότι δεν αντιτίθενται στους τουρίστες, αλλά στις επιπτώσεις που προκαλούνται από την ύπαρξη πολλών παραθεριστών στα νησιά, κυρίως λόγω των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων που αγοράζουν ή κατασκευάζουν τεράστιες ιδιοκτησίες χωρίς να ενδιαφέρονται για το πώς αυτά τα έργα επηρεάζουν τους ντόπιους.

Πηγή:lifo

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση