Γιατί ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας «τρομάζει» τις αγορές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 09:20 Γιατί ο νέος τσάρος της τουρκικής οικονομίας «τρομάζει» τις αγορές

Μπορεί ο γαμπρός του Ερντογάν να χαράξει μια αυτόνομη και ανεξάρτητη οικονομική πολιτική στην Τουρκία;

«Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα οικονομικά, έχει αποφοιτήσει από αμερικανικό πανεπιστήμιο, ενώ έχει και εμπειρία ως εταιρικό στέλεχος. Ο 40χρονος νέος υπουργός Οικονομικών της γειτονικής και τσάρος της τουρκικής οικονομίας, Berat Albayrak, έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που αρέσουν στους επενδυτές. Και όμως ο διορισμός του στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσε ένα μικρό σοκ στις τουρκικές αγορές. Η απογοήτευση των αγορών, ωστόσο, για τον Albayrak δεν έχει τόσο να κάνει με τα οικονομικά διαπιστευτήριά του όσο με τις... οικογενειακές του σχέσεις. Ο κ. Albayrak θα λογοδοτεί στον πεθερό του, τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις νέες εκτελεστικές του εξουσίες έσφιξε τον κλοιό γύρω από την κεντρική τράπεζα της χώρας».

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg το νέο υπουργό Οικονομικών της γειτονικής χώρας, εκφράζοντας σοβαρούς προβληματισμούς αναφορικά με το εάν ο Albayrak μπορεί να χαράξει μια αυτόνομη και ανεξάρτητη οικονομική πολιτική στην Τουρκία.

«Ναι, έχει ένα ΜΒΑ από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο και υπήρξε CEO, αλλά θα υψώσει στ'αλήθεια το ανάστημά του απέναντι στον πεθερό του; Είναι προετοιμασμένος να υποστηρίξει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερα και η οικονομική πολιτική πιο σφιχτή;» ανέφερε μιλώντας στο Bloomberg ο Nigel Rendell, αναλυτής για την Medley Global Advisors στο Λονδίνο. «Εάν κοιτάξουμε πίσω και αναρωτηθούμε ποιος ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στον Ερντογάν και κέρδισε, είναι μια πολύ μικρή λίστα, στην πραγματικότητα είναι μια λίστα χωρίς ονόματα» πρόσθεσε.

Στις πρώτες του εμφανίσεις, πάντως, ο Albayrak επεδίωξε να δώσει μια άλλη εικόνα, λέγοντας πως από τούδε και στο εξής η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρείται με καλύτερο τρόπο στη χώρα.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

CΕΟ στα 29

Πριν γίνει βουλευτής και μετά υπουργός Ενέργειας, ο Albayrak έκανε καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ πραγματοποιούσε το master του στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Pace University της Νέας Υόρκης, άρχισε να δουλεύει για την Calik, μια τουρκική εταιρία με δραστηριοποίηση στην ενέργεια, τα μίντια, τις τηλεπικοινωνίες και τον τραπεζικό τομέα. Στην συνέχεια πραγματοποίησε ένα διδακτορικό στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.

Το 2004 παντρεύτηκε την Esra, τη μεγαλύτερη κόρη του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το 2006 διορίστηκε επικεφαλής της Calik, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Υπό την δική του ηγεσία, η Calik αγόρασε τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο μίντια, στον οποίο ανήκαν η εφημερίδα Sabah και η τηλεόραση ATV. Λίγα χρόνια αργότερα η Calik πούλησε τον όμιλο σε άλλη τουρκική εταιρία, διατηρώντας ωστόσο την φιλο-ερντογανική τους τοποθέτηση.

Φωτογραφία: ΑΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Οι καταγγελίες για deal με τον ISIS

Σημειώνεται ότι το 2016, όταν ακόμη ο ISIS ήταν ιδιαίτερα ενεργός και δραστήριος, τα Wikileaks είχαν δώσει στη δημοσιότητα email του Albayrak στην οποία αποκαλύπτονταν διασυνδέσεις του γαμπρού του Ερντογάν με την εταιρεία Powertrans, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής πετρελαίου από το ISIS.

Ειδικότερα, τα Wikileaks είχαν δημοσιεύσει 57.934 email από τον προσωπικό λογαριασμό του τότε υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, τα οποία αφορούσαν μια χρονική περίοδο συνολικά 16 ετών, από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη του 2016.

Τα email αποκάλυπταν ακόμη την έντονη επιρροή του γαμπρού του Ερντογάν σε διάφορους χώρους της πολιτικής ζωής στην Τουρκία, καθώς και την προπαγάνδα του Ερντογάν στον χώρο των μέσων επικοινωνίας κατά το διάστημα πριν και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Φωτογραφία: ΑΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ

To πραγματικό «αφεντικό» της τουρκικής οικονομίας

Το πρώτο μεγάλο τεστ για Albayrak έρχεται στις 24 Ιουλίου, όταν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα συνεδριάσει για το θέμα των επιτοκίων. Oι αγορές μπορεί να αποδειχθούν τα μοναδικά χαλινάρια της πολιτικής του Ερντογάν αναφέρει στο Bloomberg o Julian Rimmer, χρηματιστής στην Investec Bank Plc του Λονδίνου. «Είναι προφανές ότι όλες οι μελλοντικές στρατηγικές αποφάσεις για όλα στην Τουρκία θα κατευθύνονται από τον πρόεδρο και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα λειτουργεί ως επικυρωτικό φόρουμ. Οι μόνοι περιορισμοί που μπορεί να έχει ο Ερντογάν προκύπτουν από τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια, που μπορεί να συγκρατήσουν μια υπερβολικά απρόσεκτη οικονομική πολιτική» σημειώνει στο Bloomberg ο Rimmer.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση