5+1 αγαπημένες ταινίες των ’80s που θα έπρεπε να έχεις δει μια φορά στη ζωή σου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 17:37 5+1 αγαπημένες ταινίες των ’80s που θα έπρεπε να έχεις δει μια φορά στη ζωή σου

Για πολλούς η δεκαετία του ’80 ήταν η περίοδος του κιτς. Τα 80’s ήταν βέβαια και μια χρυσή περίοδος για τον κινηματογράφο, καθώς εκείνη την εποχή πολλοί σκηνοθέτες κατόρθωσαν και δημιούργησαν σπουδαίες ταινίες, οι οποίες καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του κινηματογράφου.

Ήταν αρκετά δύσκολο να καταλήξουμε σε μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες των 80’s, και έτσι αποφασίσαμε να σας υπενθυμίσουμε μερικές ταινίες που πρέπει να δείτε μια φορά στην ζωή σας ή να παρακολουθήσετε ξανά.

-Σημαδεμένος

Το επικό γκανγκστερικό φιλμ του Μπράιαν Ντε Πάλμα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο Αλ Πατσίνο έδωσε μια από τις πιο αξιομνημόνυετες ερμηνείες του ως ο “βασιλιάς της κοκαΐνης” Τόνι Μοντάνα και συγκλόνισε τα ακροατήρια και τους κριτικούς εκείνη την εποχή λόγω της έντονης βίας και της χρήσης ναρκωτικών

Η ταινία δεν πήγε καλά εισπρακτικά και υπήρξαν πολλοί που έφυγαν από τον κινηματογράφο καθώς δεν άντεχαν την βία και χαρακτήρισαν “κακόκουστο” το όραμα του Ντε Πάλμα. Οι κριτικοί θεώρησαν υπερβολική την ημερομηνία του Πατσίνο, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει και δηλώνει πολύ περήφανος για την ταινία.

-Στάσου πλάι μου

Με πρωταγωνιστή τον πολύ νεαρό Ρίβερ Φίνιξ και τον Κίφερ Σάδερλαντ, το “Στάσου Πλάι Μου” του Ρομπ Ράινερ, έγινε μια από τις καθοριστικές ταινίες της εποχής. Αφηγείται την ιστορία του Γκόρντι, ενός συγγραφέα που θυμάται τα παλιά χρόνια της εφηβείας του όταν μαζί με τρεις φίλους του ξεκίνησαν να βρουν το πτώμα ενός εξαφανισμένου αγοριού που θεωρούνταν νεκρό.

Η ταινία βασίστηκε στην νουβέλα “The Body” του Στίβεν Κινγκ και διευκόλυνε στην μεταφορά της νουβέλας “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” του συγγραφέα στην μεγάλη οθόνη.

-Full Metal Jacket

Οι βετεράνοι του πολέμου στο Βιετνάμ που παρακολούθησαν την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Full Metal Jacket», δήλωσαν ότι ήταν η πιο ρεαλιστική απεικόνιση που είχαν δει. Ο Κιούμπρικ κατάφερε να δείξει με ακρίβεια τη σκοτεινότερη πλευρά του πολέμου του Βιετνάμ, όπου οι επίδοξοι νεαροί στρατιώτες σε ένα εφιαλτικό στρατόπεδο μετρατρέπονται σε πολεμικές μηχανές.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον Ρ. Λι Έρμι στον ρόλο του βίαιου λοχία Χάρτμαν, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα πρώην πεζονάυτης με ειδίκευση στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων, και μάλλον πήρε τον ρόλο κατά τύχη, αφού είχε προσληφθεί στην ταινία ως τεχνικός σύμβουλος.

-Wall Street

Μια ταινία με αρκετά γρήγορους ρυθμούς η οποία επεικονίζει το αμερικάνικο οικονομικό σύστημα της δεκαετίας του ’80. Το κεντρικό θέμα είναι σχετικά με το πόσο υψηλά μπορεί να φτάσει ένας χρηματιστής, καθώς και το ότι είναι πρόθυμος να ανέβει ψηλά με κάθε τρόπο, ακόμα και δια μέσου της παρανομίας.

Η ταινία είχε σημαντικό αντίκτυπο και στην ίδια την Γούολ Στρητ, αφού έγινε ακόμα πιο διάσημη σε σύγκριση με πριν. Η εκπληκτική ερμηνεία του Μάικλ Ντάγκλας ως Γκόρντον Γκέκο, του κέρδισε το Όσκαρ ‘Α Ανδρικού Ρόλου.

-Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Το “Πολύ σκληρός για να πεθάνει” ήταν το αδιαμφισβήτητο highlight της δεκαετίας όσον αφορά τις ταινίες δράσης. Στην ταινία βλέπουμε τον “σκληρό” αστυνομικό Τζον Μακλέιν, το οποίο υποδύεται ο Μπρους Γουίλις, καθώς τα βάζει με μια ομάδα εξαιρετικά οργανωμένων εγκληματιών.

Η ταινία απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με συνολικά έσοδα 140,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

-Ο Εξολοθρευτής

Αν και το κοινό είχε ήδη δει τον Αυστριακό bodybuiler Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο “Κόναν ο Βάρβαρος, η χαμηλού προϋπολογισμού sci-fi ταινία δράσης του Τζέιμς Κάμερον, ήταν αυτή που εκτόξευσε την καριέρα του. Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν cyborg εκτελεστή, ο οποίος έχει σταλθεί από το μέλλον (2029), στο παρόν (1984), ώστε να σκοτώσει την Σάρα Κόνορ, η οποία μελλοντικά θα γεννήσει τον αρχηγό της επανάστασης κατά των μηχανών.

Η ταινία έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία και κατέστησε τον Κάμερον μετρ στο είδος του.

Πηγή: NewsIt

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση