Ανάμεσα σε δύο πατρίδες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023 13:56 Ανάμεσα σε δύο πατρίδες

Η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. Τζούλη Λυμπερόπουλος, κατάγεται από τη Μεσσηνία. Τιμά τον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς της και βρίσκει στον τομέα της ναυτιλίας πεδίο λαμπρό για να διαπρέψουν και οι δύο χώρες.

Ο Νοέμβριος είναι στον Παναμά ο «Μήνας της Πατρίδας» (Mes de la Patria). Στις 3 Νοεμβρίου η χώρα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από την Κολομβία το 1903, ενώ στις 28 γιορτάζεται η ανεξαρτησία της από την Ισπανία, το 1821. Είμαστε δηλαδή δύο λαοί συνομήλικοι στην ελευθερία.

Με αυτή την αφορμή, αλλά και ορμώμενες από το γεγονός ότι μία Ελληνίδα υπηρετεί τη θητεία της ως Πρέσβης του Παναμά στην Ελλάδα, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη μοναδική, φιλική χώρα που μοιράζεται πολλά κοινά ενδιαφέροντα με την Ελλάδα.

 

Η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα, Α.Ε. Τζούλη Λυμπερόπουλος, κατάγεται από τη Μεσσηνία. Η ίδια γεννήθηκε στον Παναμά, αλλά τιμά τον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι δύο γονείς της και βρίσκει στον τομέα της ναυτιλίας πεδίο λαμπρό για να διαπρέψουν και οι δύο χώρες που αγαπά.

Τι θυμάστε από την πρώτη φορά που ο πατέρας σας σάς έφερε στο λιμάνι του Πειραιά;

Ηταν τη δεκαετία του ’70 όταν και ο ίδιος επιχειρούσε στην ελληνική ναυτιλία. Ημουν μικρό παιδάκι και θυμάμαι να κοιτάζω αποσβολωμένη τη θάλασσα, τα πλοία που ήταν αραγμένα στο λιμάνι, εκείνα που έρχονταν και έφευγαν. Ερωτεύτηκα.

Ηταν τόσος ο ενθουσιασμός μου και τέτοια η αγάπη του πατέρα μου για τη θάλασσα που δεν γινόταν να μείνω ανεπηρέαστη. Ας πούμε ότι για μένα αυτή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές μου αναμνήσεις και εκείνη που μου δείχνει ότι από πάντοτε υπήρχε μια ενδόμυχη επιθυμία να ασχοληθώ ενεργά με τη ναυτιλία.

Στη διάρκεια της ζωής μου, μέσω των σπουδών μου αλλά και της εμπειρίας μου στη ναυτιλιακή μας επιχείρηση στον Παναμά, έμαθα για τη θάλασσα και την αγάπησα ακόμη πιο πολύ. Το ότι σήμερα έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τον Παναμά, στη χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου, την Ελλάδα, έχει ξεχωριστή για μένα σημασία, καθότι η συγκεκριμένη διπλωματική αποστολή έχει έντονο ναυτιλιακό χαρακτήρα.

Βρίσκεστε στην Ελλάδα ως Πρέσβης και Γενική Πρόξενος από τον Δεκέμβριο του 2019. Τι περιλαμβάνουν τα καθήκοντά σας;

Αφενός τη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας, αλλά και την εκπροσώπηση του παναμέζικου νηολογίου στην ελληνική ναυτιλία, με παράλληλη διαπίστευση στην Κύπρο, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία. 

Η σημαία του Παναμά, η πρώτη επιλογή παγκοσμίως για τη ναυτιλία, διαθέτει από πάντα στενούς και άρρηκτους δεσμούς με τους Ελληνες πλοιοκτήτες, παρέχοντας γρήγορες, αποτελεσματικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, διευκολύνοντας κάθε βήμα του πλοιοκτήτη σε ό,τι αφορά τα τεχνικά θέματα των πλοίων, τα πληρώματα, τις εταιρείες και όλες τις νομικές διαδικασίες που αναλαμβάνει το νηολόγιο.

Προσωπική αποστολή μου είναι να φέρω τους Ελληνες ακόμη πιο κοντά στο νηολόγιο του Παναμά, αναβιώνοντας μια σχέση που έχει βαθιά, σταθερά και ακλόνητα θεμέλια στο παρελθόν και μπορεί να εξελιχθεί δυναμικά και να ενσωματώσει αποτελεσματικά τις αλλαγές που επιφέρει το παρόν και το σπουδαίο μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Πώς κυλάει μια μέρα στην Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα;

Τα γραφεία μας βρίσκονται στον Πειραιά, την καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας. Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο είναι η μόνη διπλωματική αντιπροσώπευση με εξουσιοδότηση να εκδίδει επίσημα έγγραφα για λογαριασμό της παναμαϊκής κυβέρνησης και της Διοίκησης της Εμπορικής Ναυτιλίας του Παναμά.

Οσον αφορά στις ναυτιλιακές υπηρεσίες, το Προξενείο αποτελεί ένα one-stop γραφείο, το οποίο καλύπτει όλους τους τομείς της ναυτιλίας: των τεχνικών υπηρεσιών και ό,τι αφορά τα πληρώματα, καθώς και του εταιρικού τομέα.

Το εξαιρετικά έμπειρο προσωπικό μας παρέχει εξατομικευμένες και ευέλικτες υπηρεσίες που λειτουργούν σύμφωνα με το παγκόσμιο νομικό πλαίσιο, προσφέροντας υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο για επείγουσες περιπτώσεις.

Παναμάς και Ελλάδα είναι δύο έθνη που πρωταγωνιστούν στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας. Αυτό τα κάνει συνεργάτες ή ανταγωνιστές;

Ο Παναμάς και η Ελλάδα θα μπορούσαν να συνεργαστούν ποικιλοτρόπως, ώστε να προοδεύσουν μαζί. Στο πλαίσιο των στρατηγικών, εκτιμούμε ως προτεραιότητες την εξωστρέφεια, την προσαρμοστικότητα, τη συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων και την υποστήριξη βιώσιμων δράσεων.

Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μοιραστούν ιδέες, απόψεις και ανησυχίες, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην κρίση μαζί, να βρούμε τρόπους υποστήριξης ο ένας του άλλου και να έρθουμε σε επαφή εκ των προτέρων ή απευθείας σε ό,τι αφορά τα θέματα των συναντήσεων του ΙΜΟ. Αλλο κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο χώρες μοιάζει να είναι η σημασία που δίνουν στην ανάπτυξη του τουρισμού. 

Ο Παναμάς, ενώ θεωρείται το κόσμημα του τουρισμού της Κεντρικής Αμερικής, επιδιώκει επίσης την αναγνώριση ως προορισμός αειφόρου τουρισμού παγκόσμιας κλάσης, χάρη στον εξαιρετικό πλούτο και την ποικιλομορφία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Υπάρχουν εξαίρετες ειδυλλιακές παραλίες, τόσο στις ακτές της Καραϊβικής όσο και του Ειρηνικού, καθώς και πανέμορφα φυσικά καταφύγια με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα στον πλανήτη.

Στην πρωτεύουσα, την Πόλη του Παναμά, οι επισκέπτες θα δουν το Κανάλι του Παναμά, την Ιστορική Συνοικία στη γειτονιά San Felipe, τα ερείπια της Παλιάς Πόλης και το Βιο-μουσείο, το πρώτο κτίριο στη Λατινική Αμερική που σχεδιάστηκε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Frank Gehry. Επόμενος στόχος για τη χώρα ο αειφόρος τουρισμός που προωθούν το Tourism Cabinet και το Tourism Promotion Fund, δύο καινοτόμοι οργανισμοί της τουριστικής αρχής της χώρας.

Το καλοκαίρι του 2023 η Πρεσβεία διοργάνωσε μία επίδειξη μόδας με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του Παναμέζου σχεδιαστή Jaime Luna. Είναι η μόδα που προτείνει, η μόδα που αφουγκράζεται την παράδοση ενός τόπου;

Τα σχέδια του Jaime Luna ήταν εμπνευσμένα από τα υφάσματα των ιθαγενών του Παναμά, τα «parumas» με ζωντανούς τόνους και τα «saburettes» με έθνικ και γεωμετρικά σχέδια.

Ο Luna αξιοποίησε σε κάθε σχέδιό του τις χαρακτηριστικές βελονιές, τα κεντήματα, την τέχνη και τις τεχνικές χειροτεχνίας του παναμαϊκού πολιτισμού, ενώ τα ρούχα συνδυάστηκαν με χειροποίητα κοσμήματα γηγενών καλλιτεχνών της παναμαϊκής γυναικείας επιχειρηματικότητας, γεγονός που προσφέρει βιώσιμη αξία σε κάθε συλλογή του σχεδιαστή.

Για την Πρεσβεία ήταν πολύ σημαντικό να δείξει αυτά τα ρούχα χρησιμοποιώντας, αντί για επαγγελματίες μοντέλα, ερασιτέχνες και καθημερινούς ανθρώπους προκειμένου να προαχθεί η διαφορετικότητα και να αναδειχθεί η ομορφιά κάθε ξεχωριστού ατόμου. 

Ενας από τους ακριβότερους καφέδες στον κόσμο παράγεται στον Παναμά. Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε σχετικά;

Η κορυφή του Volcan Baru στον δυτικό Παναμά είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο, όπου μπορείς να δεις ταυτόχρονα τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Εκεί, με τακτικές βροχοπτώσεις, νεφοκάλυψη και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ηφαιστειακό έδαφος παράγεται η ποικιλία καφέ geisha, που συλλέγεται με το χέρι από τις αυτόχθονες κοινότητες Ngäbe και Buglé.

Είναι ένας από τους ακριβότερους καφέδες στον κόσμο (ένα κιλό κόκκοι καφέ ξεπερνούν τα 1.000 δολάρια). Oπως δήλωσε παλιότερα ο Diwigdi Valiente, ακτιβιστής για το κλίμα και τους ιθαγενείς, «oι Ngäbe και Buglé έχουν έρθει περισσότερο σε επαφή με τον καφέ τα τελευταία 100 χρόνια. Ο καφές είναι τόσο ακριβός επειδή αυτοί οι αγρότες ακούνε τη φύση, ακούνε την επιστήμη και ακούνε επίσης τους ανθρώπους».

Σήμερα, το διαρκώς διευρυνόμενο Coffee Circuit συνδέει 15 φάρμες που προσφέρουν γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις στα χωράφια και στις εγκαταστάσεις παραγωγής του καφέ που συνεχίζει να κερδίζει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. 

 

Πηγή: marieclaire.gr

Από την

Φωτογραφίες: Κέλλυ Φίλιου

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση