Το Nεφέλωμα του Καρκίνου όπως δεν το έχετε ξαναδεί: Εκπληκτικές εικόνες από το James Webb

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 16:54 Το Nεφέλωμα του Καρκίνου όπως δεν το έχετε ξαναδεί: Εκπληκτικές εικόνες από το James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA απαθανάτισε νέες εικόνες του φανταστικού Nεφελώματος του Καρκίνου, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ.

Νεφέλωμα είναι ένα σύννεφο αερίου και σκόνης, το οποίο σχηματίζεται συχνά από τα συντρίμμια των αστεριών που πεθαίνουν ή εκρήγνυνται. Αυτά τα σύννεφα είναι επίσης κοιτίδες νέων άστρων, με το αέριο και τη σκόνη να παρέχουν τα δομικά στοιχεία για το σχηματισμό των άστρων.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεφελώματα μόνο στον γαλαξία μας (Milky Way). Πρόσφατα το James Webb «έστρεψε το βλέμμα του» στο Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab Nebula), που βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά.

Την Δευτέρα, η NASA δημοσίευσε μια νέα εικόνα του Νεφελώματος του Καρκίνου, που δείχνει καθαρά μια μικρή λευκή κουκκίδα στο κέντρο του. Είναι η καρδιά του νεφελώματος του Καβουριού, που ονομάζεται Πάλσαρ του Καρκίνου.

Πριν από περίπου 1.000 χρόνια, οι αστρονόμοι κατέγραψαν ένα τεράστιο αστέρι να γίνεται σουπερνόβα. Ωστόσο ο πυκνός πυρήνας αυτού του άστρου παρέμεινε άθικτος και είναι το Πάλσαρ του Καρκίνου που ζει σήμερα στο κέντρο του νεφελώματος.

Ένα πάλσαρ είναι ένα ταχέως περιστρεφόμενο αντικείμενο που, στην περίπτωση του νεφελώματος του Καρκίνου, υπερφορτίζει το αέριο υλικό γύρω από το αυτό. Το James Webb απαθανάτισε το φαινόμενο αυτό με εκπληκτική λεπτομέρεια για πρώτη φορά. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δεν είχε μπορέσει να δείξει με τέτοια λεπτομέρεια όταν φωτογράφισε το νεφέλωμα αυτό το 2005.

Το James Webb αποκάλυψε νέα χαρακτηριστικά στο Νεφέλωμα του Καρκίνου

Το Hubble παρατηρεί το διάστημα κυρίως με τον ίδιο τύπο φωτός που βλέπουμε – ορατό φως. Ως εκ τούτου, το διαστημικό τηλεσκόπιο δεν ήταν σε θέση να συλλάβει τα θολά, λεπτά, λευκά φορτισμένα σωματίδια που κατέγραψε το James Webb, το οποίο πρόσφατα «είδε» το νεφέλωμα σε υπέρυθρο φως.

Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια κινούνται γύρω από ισχυρά μαγνητικά πεδία που παράγονται από το Πάλσαρ του Καρκίνου. Χτυπούν με σχετικιστικές ταχύτητες, με ένα κλάσμα της ταχύτητας του φωτός και εκπέμπουν ένα ισχυρό φως που μερικές φορές χρησιμοποιείται στην απεικόνιση ακτίνων Χ και είναι γνωστό ως ακτινοβολία συγχρότρου.

Οι άλλες, πιο πολύχρωμες έλικες αερίου και σκόνης που υπάρχουν στην εικόνα που τράβηξε το James Webb είναι υπολείμματα του νεκρού αστεριού. Για παράδειγμα, το ιονισμένο θείο φαίνεται κοκκινωπό-πορτοκαλί, ο ιονισμένος σίδηρος εμφανίζεται μπλε και η σκόνη εμφανίζεται πρασινοκίτρινη.

«Η ευαισθησία και η χωρική ανάλυση του Webb μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη σύνθεση του εκτοξευόμενου υλικού, ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε σίδηρο και νικέλιο», τόνισε η Tea Temim, η οποία ηγήθηκε της ομάδας που χρησιμοποίησε τα υπέρυθρα όργανα του James Webb για την απεικόνιση του Νεφελώματος του Καρκίνου.

Σύμφωνα με τη NASA, για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, το Hubble θα τραβήξει μια νέα εικόνα του Νεφελώματος του Καρκίνου.

πηγή: FOXreport.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση