Κωνσταντία Γουρζή: Η Ελληνίδα μαέστρος με τα 20 εκατ. streams, απέσπασε κορυφαίο βραβείο κλασσικής μουσικής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 13:34 Κωνσταντία Γουρζή: Η Ελληνίδα μαέστρος με τα 20 εκατ. streams, απέσπασε κορυφαίο βραβείο κλασσικής μουσικής

Η Κωνσταντία Γουρζή είναι μια σπάνια περίπτωση μουσικού καθώς ενώνει με ασυνήθιστο τρόπο δύο ρόλους ταυτόχρονα, αυτόν του συνθέτη και του μαέστρου.

Η Κωνσταντία Γουρζή, η ελληνίδα μουσικός, τιμάται με μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της κλασσικής μουσικής. Διακρίνεται ως η συνθέτρια της χρονιάς 2023 για το βραβείο opus klassik, του οποίου η απονομή θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Βερολίνο.

Το Opus Klassik απονέμεται από το 2018 από δισκογραφικές εταιρείες, εκδότες και διοργανωτές συναυλιών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχηματίσουν την Ένωση για την Προώθηση της Κλασικής Μουσικής. Είναι από τα σημαντικότερα βραβεία κλασσικής μουσικής στη Γερμανία και άκρως τιμητικό να το λάβεις. Πριν το 2018 λεγόταν echo Preis. Οι διοργανωτές βραβεύουν τα πιο πρόσφατα άλμπουμ που έχουν πάει καλά εμπορικά καθώς και την καλλιτεχνική υπόσταση των μουσικών.

Το ρεκόρ της ελληνίδας μαέστρου

Το άλμπουμ Whispers της Κωνσταντίας Γουρζή που βγήκε πέρυσι στη Sony classical έχει σχεδόν 20.000.000 streams sto spotify, itunes άλλες ιντερνετικές σελίδες, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο και αξιοθαύμαστο για τη σύγχρονη κλασσική μουσική. Aκούστε κάποιες από τις συνθέσεις της.

Γεννημένη στην Αθήνα ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία επτά ετών. Συνεχίζει με σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα και στο Βερολίνο, όπου σπούδασε από το 1987 έως 1992 στην ανώτατη μουσική ακαδημία του δυτικού Βερολίνου UdK και αργότερα εργάστηκε στην ανώτατη μουσική ακαδημία του ανατολικού Βερολίνου Hanns Eisler.

Από το 2002 διδάσκει ως καθηγήτρια στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου ως μαέστρος υπεύθυνη των μουσικών συνόλων σύγχρονης μουσικής. Η Κωνσταντία Γουρζή είναι επίσης ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια διαφόρων μουσικών συνόλων. Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό της όραμα είναι, να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ διαφόρων ρευμάτων μουσικής αλλά και μεταξύ διαφορετικών ειδών τέχνης.

Αναθέσεις έργων λαμβάνει από σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, διαγωνισμούς, ορχήστρες και σολίστες. Έχει συνθέσει έργα για σόλο, μουσική δωματίου και ορχήστρα, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι συχνά φιλοξενούμενη καλλιτέχνης ως μαέστρος και συνθέτης και συνεργάζεται με διακεκριμένα φεστιβάλ, σύνολα, σολίστ και ορχήστρες.

Είναι η πρώτη καλλιτέχνης που της ανατίθεται από την Αρχιεπισκοπή της Βαυαρίας να συνθέσει ένα έργο με θέμα την παιδική κακοποίηση το οποίο διηύθυνε η ίδια στην Ρώμη.

Έχει χει ηχογραφήσει για διάφορες δισκογραφικές εταιρείες, μεταξύ άλλων έχει βγάλει δύο άλμπουμ με την ECM. Το άλμπουμ με τίτλο Whispers – με έργα για βιόλα και πιάνο – κυκλοφόρησε το 2022 στη Sony classical. Έχει ήδη πάνω από 8 εκ. streams στο Spotify και άλλα τόσα στο iTunes. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κυκλοφορούν πέντε διαφορετικά cd καταξιωμένων συνόλων και σολίστ με νέα της έργα.

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Eigenzeit Festival της Βεστφαλίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, έχοντας οργανώσει πρωτότυπα μουσικά δρώμενα στα οποία συμμετέχει και ως μαέστρος και συνθέτης. Τον Ιούνιο υλοποιήθηκε μια ιδέα της σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Ντίσμπουργκ της Βεστφαλίας: προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός σύνθεσης με στόχο τη δημιουργία νέων συνθέσεων που συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη συμφωνική μουσική. Από τις 146 συνθέσεις από 53 χώρες επιλέχθηκαν επτά έργα, τα οποία διεύθυνε.

Στη δουλειά της σημαντικό ρόλο κατέχει η δημιουργία νέων, υβριδικών καλλιτεχνικών γεγονότων που διανοίγουν νέους χώρους δημιουργικότητας και φαντασίας για τους νέους μουσικούς. Σε αυτό τον «νέο χώρο» εστιάζει μ.α. και το εκπαιδευτικό της έργο, με την προσδοκία οι νέοι ερμηνευτές και συνθέτες να αντιληφθούν και να βιώσουν τη μουσική ως μια εκφραστική ολότητα υπερβαίνοντας κλισέ και προκαταλήψεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση