Εμίρ Κουστουρίτσα στην Αθήνα: Κατακεραυνώνει Χόλιγουντ, Φεστιβάλ Καννών, Σπίλμπεργκ και social media

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 18:07 Εμίρ Κουστουρίτσα στην Αθήνα: Κατακεραυνώνει Χόλιγουντ, Φεστιβάλ Καννών, Σπίλμπεργκ και social media

Ο πολυβραβευμένος Σέρβος σκηνοθέτης βρίσκεται στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Όσοι βρίσκονταν σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής, είδαν μια γνώριμη φυσιογνωμία να περπατά στους δρόμους της πόλης. Δεν ήταν άλλος από τον διάσημο και πολυβραβευμένο Σέρβο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα ο οποίος κατευθυνόταν προς τον κινηματογράφο Studio όπου παραχώρησε συνέντευξη τύπου ως προσκεκλημένος του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα τον τιμήσει προβάλλοντας όλες τις ταινίες του.

Ο διαχρονικά πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης εμφανίστηκε οργισμένος με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους κόλπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας κάνοντας λόγο για «εξουσία των λίγων», στηλίτευσε τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, η οποία «γέννησε πολλά δεινά παρότι φαινομενικά προσέφερε αμέτρητες λύσεις» ενώ καταφέρθηκε εναντίον των social media, που αποτελούν, όπως υπογράμμισε, «κατάρα και εργαλείο μιας ανούσιας, ναρκισσιστικής αυτοπροβολής».

Χωρίς να μασά τα λόγια του έριξε τα βέλη του στο σημερινό Χόλιγουντ λέγοντας με νόημα πως «θα έπρεπε να βάλουν φωτιά και να το κάψουν» ενώ κατήγγειλε πως είναι κομμένος από το Φεστιβάλ Καννών λόγω πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων: «Είμαι persona non grata για τις Κάννες καθώς απέρριψαν την τελευταία μου ταινία «On the Milky Road» επειδή υποστηρίζω τον Πούτιν». Συμπλήρωσε επίσης πως κι άλλοι σημαντικοί κινηματογραφικοί δημιουργοί εισπράττουν ανάλογη αρνητική αντιμετώπιση επειδή πάνε κόντρα στο ρεύμα, σε αντίθεση με κάποιους, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που, όπως με νόημα σημείωσε, «κάνουν τις δουλειές που τους αναθέτουν χωρίς να ρωτούν πολλά- πολλά».

Στην κατάσταση αυτή απέδωσε άλλωστε και το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν έχει κάνει πολλές ταινίες, παραδεχόμενος μάλιστα με αυτοκριτικό πνεύμα πως κι αυτές που έκανε «δεν ήταν από τις καλύτερες», και αφιερώθηκε κυρίως στη μουσική και στις συναυλίες με την μπάντα του.

Η επιθυμία του, όπως εξομολογήθηκε, είναι να επιστρέψει στον κινηματογράφο ενώ ανάμεσα στα μελλοντικά καλλιτεχνικά του σχέδια είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου «Τζιορντάνο Μπρούνο», μια παραλλαγή του έργου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία» η οποία θα έχει τίτλο «Έγκλημα χωρίς τιμωρία» και μια ιστορική ταινία μεσαιωνικού περιεχομένου η οποία, πιθανότατα, θα γυριστεί στην Ρωσία

Απόψε ο Εμίρ Κουστουρίτσα θα δώσει το παρών στην προβολή της δημοφιλούς ταινίας του «Ο καιρός των τσιγγάνων», στον κινηματογράφο Στούντιο και το Σάββατο το μεσημέρι θα συμμετάσχει σε MasterClass, που θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση