H Google διαγράφει τους ανενεργούς λογαριασμούς στο Gmail - Πότε ξεκινάει το νέο μέτρο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 13:14 H Google διαγράφει τους ανενεργούς λογαριασμούς στο Gmail - Πότε ξεκινάει το νέο μέτρο (φωτο Reuters)

Μέτρα για τον μεγάλο όγκο ανενεργών λογαριασμών Gmail ξεκινάει να παίρνει η Goolge η οποία από 1η Δεκεμβρίου θα τους διαγράφει, όπως η ίδια έχει προαναγγείλει.

Η Google είχε ανακοινώσει από τον Μάιο ότι θα εξαφανίσει τους λογαριασμούς που δεν είναι ενεργοί τα τελευταία δύο χρόνια. Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει τη διαγραφή όλου του περιεχομένου που σχετίζεται με έναν λογαριασμό, το οποίο μπορεί να είναι αρχεία Drive, Google Photos και Docs.

«Απαραίτητο μέτρο ασφαλείας»

Η αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων της Google, Ρουθ Κριτσέλι, εξήγησε μέσω ανάρτησής της ότι αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο μέτρο ασφαλείας.

«Εάν ένας λογαριασμός δεν έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να παραβιαστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξεχασμένοι ή αφύλακτοι λογαριασμοί συχνά βασίζονται σε παλιούς ή επαναχρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης που μπορεί να έχουν παραβιαστεί, δεν έχει ρυθμιστεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και δέχονται λιγότερους ελέγχους ασφαλείας από τον χρήστη.

Η ανάλυση μας δείχνει ότι οι ξεχασμένοι λογαριασμοί έχουν τουλάχιστον 10 φορές λιγότερες πιθανότητες, από τους ενεργούς λογαριασμούς, να έχουν ρυθμίσει την επαλήθευση 2 βημάτων. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι συχνά ευάλωτοι, και μόλις ένας λογαριασμός παραβιαστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε, από κλοπή ταυτότητας έως φορέα για ανεπιθύμητο ή ακόμα και κακόβουλο περιεχόμενο, όπως spam», έγραψε η κα Κριτσέλι.

Από το 2019, το Gmail είχε 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Λόγω αυτής της δημοτικότητας και της ευκολίας δημιουργίας ενός λογαριασμού, είναι γνωστό ότι οι απατεώνες έχουν ως στόχο τους χρήστες του Gmail.

Το Bloomberg αναφέρει ότι είναι λογικό η Google να θέλει να κλείσει αδρανείς λογαριασμούς για να απελευθερώσει ονόματα και χώρο.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο αριθμός των λογαριασμών που θα διαγραφούν από την εταιρεία, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της βάσης χρηστών, θα μπορούσε να υπάρχει πολύς δωρεάν αποθηκευτικός χώρος που χρηματοδοτεί η εταιρεία για λογαριασμούς που δεν είναι ενεργοί.

Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να κρατήσετε τον λογαριασμό σας

Στην περίπτωση που ένας λογαριασμός έχει χρησιμοποιηθεί για την αγορά κάποιου προϊόντος ή συνδρομής της Google τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Επίσης, η νέα πολιτική ισχύει μόνο για προσωπικούς λογαριασμούς Google οπότε οι λογαριασμοί που ανήκουν σε οργανισμούς, δεν θα διαγραφούν.

Οι διαγραφές που σχεδιάζει να κάνει η εταιρεία θα ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο, η διαδικασία θα πάρει χρόνο. Μάλιστα, η Google λέει ότι θα προχωρήσει στο νέο μέτρο «σταδιακά», ξεκινώντας με λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ξανά.

Προτού η εταιρεία προχωρήσει σε διαγραφή, θα στείλει επίσης προειδοποιήσεις στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του λογαριασμού, καθώς και στη διεύθυνση ανάκτησης.

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας δεν κινδυνεύει, συνδεθείτε στο Gmail και αυτό θα λογιστεί ως ενεργή δραστηριότητα. Η είσοδος μέσω Gmail στο YouTube, το Drive ή κάποιας εφαρμογής στο Play Store μετρά επίσης ως δραστηριότητα.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση