Τρίτη και 13 - Μύθοι, δεισιδαιμονίες και η αλήθεια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 12:11 Τρίτη και 13 - Μύθοι, δεισιδαιμονίες και η αλήθεια

Το 13 θεωρείται ο πιο κακότυχος αριθμός.

Γιατί η ημερομηνία Τρίτη και 13 έχει καθιερωθεί να θεωρείται η πιο γρουσούζικη και ίσως επικίνδυνη ημέρα του χρόνου;

Πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς ενώ για τους υπόλοιπους είναι η Παρασκευή και 13.

Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη και ημέρα με αρνητικό πρόσημο καθώς τέτοια ημέρα ξεκίνησε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη και το άθροισμα της χρονολογίας βγάζει το νούμερο «13». Κάπως έτσι καθιερώθηκε κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας επιπλέον, κατά τον Έλληνα λαογράφο, Νικόλαο Πολίτη πρέπει να αναζητηθεί και στα άστρα. Σύμφωνα με αυτά, την Τρίτη κυρίαρχος πλανήτης είναι ο θεός του Πολέμου, Άρης ενώ κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, τη λεγόμενη «κακιά ώρα», βρίσκεται σε κυριαρχία με τον πλανήτη Κρόνο.

Αυτή η ώρα θεωρείται και η πιο επικίνδυνη, αλλά επειδή, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως δυσοίωνη ημέρα.

Από την άλλη το 13 θεωρείται ο πιο κακότυχος αριθμός, καθώς σπάει την αρμονία του 12: 12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλούσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν αποδίδουν ατυχή συμβάντα, γεγονότα και καταστάσεις σε αυτό!

Για τους Ισπανόφωνους λαούς η ημέρα Τρίτη θεωρείται έτσι και αλλιώς μία κακή ημέρα με αρνητική ενέργεια και έτσι εξηγείται και η παροιμία τους «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι».

Πηγή: debater.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση