Το παράξενο πλάσμα που ζει στα βάθη του ωκεανού - Ένα σπάνιο μωρό καρχαρίας φάντασμα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 13:15 Το παράξενο πλάσμα που ζει στα βάθη του ωκεανού - Ένα σπάνιο μωρό καρχαρίας φάντασμα

Συλλέχθηκε σε βάθος περίπου 1,2 χιλιομέτρων στη Νέα Ζηλανδία.

Ένα σπάνιο μωρό καρχαρία – φάντασμα εντόπισαν επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για ένα ελάχιστα γνωστό είδος ψαριού που ζει στα βάθη των ωκεανών. Οι καρχαρίες – φαντάσματα εντοπίζονται σπάνια, ενώ εικόνες από τα μικρά τους είναι ακόμη πιο ασυνήθιστες.

Το μωρό αυτό συλλέχθηκε σε βάθος περίπου 1,2 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το BBC. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το εύρημα αυτό εμβαθύνει την κατανόηση της νεανικής φάσης αυτού του είδους.

«Χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικό εύρημα», ο Dr Brit Finucci, μέλος της ομάδας, είπε ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία την ώρα που γίνονταν έρευνες για τους πληθυσμούς στον βυθό.

«Τα είδη στα βάθη των ωκεανών είναι γενικά δύσκολο να εντοπιστούν. Όπως και οι καρχαρίες – φαντάσματα, τείνουν να κρύβονται ιδιαίτερα. Έτσι δεν τα βλέπουμε συχνά», δήλωσε στο BBC.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα πιστεύουν ότι το μωρό καρχαρίας είχε εκκολαφθεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον Dr Finucci, οι νεαροί καρχαρίες φαντάσματα μπορούν να παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις ενήλικες εκδοχές τους, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πιο σημαντική.

Οι καρχαρίες – φαντάσματα δεν είναι στην πραγματικότητα καρχαρίες, αλλά ένα είδος ψαριού που σχετίζεται στενά με τους καρχαρίες. Οι σκελετοί τους αποτελούνται κυρίως από χόνδρο – γεγονός που τους προσδίδει μια απόκοσμη, αιθέρια εικόνα.

Πηγή: BBC

Προσαρμοσμένη αναζήτηση