Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για ψηφοδέλτιο...στο Δήμο Λαμιέων!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 07:45 Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος για ψηφοδέλτιο...στο Δήμο Λαμιέων!

Δεκατέσσερις μήνες μας χωρίζουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πληροφοριών για υποψηφιότητες που θα διεκδικήσουν τους δήμους της Φθιώτιδας.

Για να έχετε μια εικόνα του αριθμού των υποψηφίων που πρέπει, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, να απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια, τον τρόπο που πρέπει να έχουν καταρτιστεί αλλά και την ποσόστωση φύλου, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα δεδομένα που ισχύουν για το Δήμο Λαμιέων.

Ο Δήμος Λαμιέων, με βάση το Wikipedia, έχει 46 δημοτικές κοινότητες και κάποιος εκλογικός συνδυασμός για να είναι έγκυρος θα πρέπει να έχει υποψήφιους συμβούλους στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων, δηλαδή σε 37 από αυτές.

Ας δούμε αναλυτικά πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο Δήμο Λαμιέων με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011. Διευκρινίζεται πως αν ισχύσουν τα δεδομένα που προκύπτουν από την περσινή απογραφή τότε θα πρέπει να δούμε τον τελικό πληθυσμό που εμφανίζεται στην κάθε Κοινότητα και να δούμε εκ νέου τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται.

Στα όρια του παλιού Δήμου Λαμιέων έχουμε 13 Δημοτικές Κοινότητες, από τις οποίες στη μία, την έδρα, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.000 έχουμε 15 συμβούλους, σε δύο Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 έχουμε 5 συμβούλους, σε 7 Κοινότητες έχουμε 3 συμβούλους και σε 3 Κοινότητες έχουμε 1 σύμβουλο.

Τον παλαιό Δήμο Γοργοποτάμου αποτελούν 11 Δημοτικές Κοινότητες, από τις οποίες οι 5 Κοινότητες, που έχουν πληθυσμό πάνω από 301 κατοίκους, εκλέγουν 3 συμβούλους και οι 6, με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, εκλέγουν 1 σύμβουλο.

Στον παλαιό Δήμο Ύπατης έχουμε 16 Δημοτικές Κοινότητες, στις οποίες εκλέγονται σε 5 από αυτές 3 σύμβουλοι και στις υπόλοιπες 11 Κοινότητες από 1 σύμβουλο.

Τον παλαιό Δήμο Λειανοκλαδίου αποτελούν 5 Δημοτικές Κοινότητες, οι 2 από αυτές εκλέγουν 3 συμβούλους και οι υπόλοιπες 3 Κοινότητες από 1 σύμβουλο.

Τέλος στο Δήμο Λαμιέων υπάγεται η Δημοτική Κοινότητα Παύλιανης, όπου εκλέγονται 3 σύμβουλοι.

Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάποιος συνδυασμός που θα συγκροτηθεί στο Δήμο Λαμιέων για να είναι έγκυρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 99 υποψήφιους, από τους οποίους οι 35 θα απαρτίζουν το κεντρικό ψηφοδέλτιο και οι 64 θα είναι υποψήφιοι στις Δημοτικές Κοινότητες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει βέβαια να αφήσει χωρίς υποψήφιους τις τρεις μεγάλες Κοινότητες της Λαμίας και άλλες 6 με τριμερή εκπροσώπηση.

Ένας συνδυασμός που θέλει να έχει υποψήφιους σε όλες τις Κοινότητες και να καλύψει όλο το Δήμο θα πρέπει να φτάσει τους 142 ενώ ο ανώτατος αριθμός υποψηφίων μπορεί, με βάση τη πρόβλεψη του νόμου για δυνατότητα προσαύξησης 150%, να φτάσει τους 355.

Αξίζει να συμπληρώσουμε πως από αυτούς τους υποψήφιους, άλλο ένα δύσκολο σημείο στο γρίφο των ψηφοδελτίων, απαραίτητα το 40% θα πρέπει να είναι γυναίκες. Δηλαδή θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 40 γυναίκες στο κάθε ψηφοδέλτιο, με τον αριθμό να φτάνει τις 56 ώστε να είναι πλήρες και τις 142 για το "ταβάνι" των υποψηφίων γυναικών συμβούλων.

Δεδομένα που θα πρέπει να σταθμίσουν και να συνυπολογίσουν οι επίδοξοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου του Δήμου Λαμιέων. Ιδού, πεδίον δόξης λαμπρόν...

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση