Eρώτηση προς τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Λαμιέων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 12:04 Eρώτηση προς τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Λαμιέων

Προς τους υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Λαμιέων, κυρίους Θύμιο Καραΐσκο, Πανουργιά Παπαϊωάννου, Βασίλη Κυριακάκη και Θανάση Αδάμ.

Το πολίτευμα της Δημοκρατίας απαιτεί εξ ορισμού καθολική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, επειδή όμως τούτο δεν είναι εν τοις πράγμασι λειτουργικά εφικτό, έχει επιλεγεί ως τρόπος διακυβέρνησης η ανάληψη της εξουσίας να γίνεται δι’ αντιπροσώπων. Η αντιπροσώπευση όμως έχει αποδειχτεί αφενός ότι ενισχύει την αίσθηση του ηγεμονισμού στους εκλεγμένους αντιπροσώπους, οι οποίοι μετά την ανάληψη της εξουσίας συνήθως γίνονται απρόσιτοι και απροσπέλαστοι από τους πολίτες και τη δημόσια λογοδοσία και αφετέρου ότι απαξιώνει την ατομική πρωτοβουλία των πολιτών στο πλαίσιο της κοινωνικής συνύπαρξης. Απότοκο του γεγονότος αυτού είναι να συρρικνώνονται ή ακόμα και να ακυρώνονται εν τη γενέσει τους πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες μεμονωμένων πολιτών ή ομάδων πολιτών και οι απόψεις τους να μοιάζουν με αδύναμο ψιθύρισμα κόντρα στον δυνατό πολιτικό άνεμο την ίδια στιγμή που παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις από τους αιρετούς άρχοντες επί θεμάτων για τα οποία οι ίδιοι δεν έχουν σχετική εξειδίκευση.

Θα ήθελα λοιπόν, και τούτο ενσυνείδητα θα έχει εξόχως καθοριστική σημασία στην επιλογή της ψήφου μου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να ρωτήσω τους υποψήφιους Δημάρχους του Δήμου Λαμιέων στον οποίο ζω, πόσο συχνά θα είναι διαθέσιμοι για να μπορώ να περπατώ δίπλα τους, κάπου μακριά από το γραφείο τους, ενδεχομένως στη μικρή πλατεία του Παγκρατίου δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο, για να συζητάμε τα προβλήματα της περιοχής, για να ρωτώ για τον μελλοντικό σχεδιασμό της πόλης, για να καθίσταμαι κοινωνός των εξελίξεων του τόπου μου και για να πληροφορούμαι για την εφαρμοζόμενη αυτοδιοικητική πολιτική; Για να ακούν τη φωνή μου και τη φωνή των συμπολιτών μου; Και σε ποιους σημαντικούς ανθρώπους (μη εκλεγμένους) και σε ποιες σημαντικές προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους (επιστήμονες, διανοούμενους, καλλιτέχνες κλπ.) θα αναθέσουν την ευθύνη να αναλάβουν οραματικές δράσεις ανάλογες με την ειδίκευσή τους ώστε να συμπαρασύρουν όλους εμάς τους πολίτες της Λαμίας σε μια συνεχή δημιουργική πορεία στο μέλλον;

Επειδή η ιστορία είναι αναπόφευκτη, το βάρος κάθε απάντησης ή μη, θα αποτελεί, τουλάχιστον για εμένα προσωπικά, πιστοποίηση της πολιτικής αξίας ενός εκάστου εκ των υποψηφίων μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κώστας Θερμογιάννης

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση