Τα «πρέπει» για μια Καλύτερη Τοπική Διακυβέρνηση (του Δημήτρη Κατσούρα)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 07:42 Τα «πρέπει» για μια Καλύτερη Τοπική Διακυβέρνηση (του Δημήτρη Κατσούρα)

Μπορεί να αναβαθμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα;

O δικηγόρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιώτιδας Δημήτριος Κατσούρας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Στυλίδας με τον συνδυασμό του Γιάννη Αποστόλου «Μαζί Μπορούμε», μας εξηγεί πως θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

"Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα: τα «πρέπει» για μια Καλύτερη Τοπική Διακυβέρνηση"

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει παρουσιάσει σοβαρές αδυναμίες που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητά της. Ως δικηγόρος που ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τη βελτίωση της κοινωνίας μας, θα προτείνω λύσεις, εμπνευσμένες από μια δίκαιη και αμερόληπτη οπτική, για την αντιμετώπισή τους.

Γραφειοκρατικά Δεσμά:

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική διοίκηση είναι η υπερβολική γραφειοκρατία. Οι ατέλειωτες διαδικασίες συχνά καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων και εμποδίζουν την άμεση παροχή, σε κάποιες περιπτώσεις, βασικών υπηρεσιών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτείται η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η υιοθέτηση της ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς για την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

Συμμετοχή των Πολιτών:

Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για μια υγιή δημοκρατία. Οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να την ενθαρρύνουν ενεργά, διοργανώνοντας δημόσιες διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις και δημιουργώντας συμμετοχικές ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτές οι ενέργειες θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς της κοινότητας και θα προωθήσουν την αντίληψη ότι οι ανάγκες της εξυπηρετούνται.

Ευθύνη και Εποπτεία:

Οι μηχανισμοί ευθύνης στην τοπική διοίκηση συχνά είναι αδύναμοι, προκαλώντας πιθανή κατάχρηση πόρων και εξουσίας. Ανεξάρτητοι φορείς εποπτείας θα πρέπει να ιδρυθούν για την παρακολούθηση των ενεργειών των τοπικών αρχών και τη διασφάλιση ότι δρουν πάντα στο καλύτερο συμφέρον της κοινότητας.

Κατανομή Πόρων:

Η ανισότιμη κατανομή πόρων μεταξύ των περιφερειών αποτελεί διαρκές πρόβλημα. Η διοίκηση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, διασφαλίζοντας ότι οι πόροι κατανέμονται δίκαια μεταξύ των διάφορων δήμων για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και τη μείωση των ανισοτήτων.

 Εκπαίδευση υπαλλήλων:

Η συνεχής  εκπαίδευση των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους η οποία θα συνδράμει στο να δημιουργηθεί μια πιο ικανή και αποτελεσματική διοίκηση.

Συνεργασία και Δικτύωση:

Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και με την κεντρική κυβέρνηση για να μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές και να ανταλλάσσουν προτάσεις και ιδέες που θα έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της ζωής των δημοτών.

Συνεργασία Δημοσίου με Ιδιώτες:

Η υγιής συνεργασία του Δημοσίου με ιδιώτες φορείς μπορεί να αξιοποιήσει πόρους που είναι ανενεργοί προς όφελος του Δήμου και των δημοτών. Ωστόσο, η εποπτεία αυτής της συνεργασίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ότι αυτές οι συνεργασίες εξυπηρετούν το κοινό χωρίς να θίγονται τα δημόσια συμφέροντα.

Υγεία:

Η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που επηρεάζουν απευθείας τη ζωή των πολιτών. Σε πολλές περιοχές, υπάρχουν ανεπάρκειες στην υγειονομική περίθαλψη και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διασφαλίσει την καλή λειτουργία των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των προγραμμάτων πρόληψης των ασθενειών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των περιφερειακών ιατρείων. Επιπλέον, η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους πολίτες είναι εξίσου σημαντική. Η επένδυση στην υγεία των πολιτών δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά και επένδυση  που θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία συνολικά.

Πολιτισμός

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο, πολλοί αρχαιολογικοί χώροι αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης και πρόσβασης, ενώ σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε καν έχουν ξεκινήσει ανασκαφές. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επενδύσει όπως μπορεί στην προστασία, συντήρηση και προώθηση αυτών των θησαυρών, που εκτός του ότι  προάγουν τον πολιτισμό της περιοχής προσελκύουν και τον τουρισμό.

Δρόμοι και Αποχετευτικά Δίκτυα:

Η καλή κατάσταση των δρόμων και των αποχετευτικών δικτύων είναι κρίσιμη για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικολογική βιωσιμότητα της περιοχής. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να επενδύει στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των οδικών δικτύων, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφαλή και αποτελεσματική κυκλοφορία. Επιπλέον, η ανάπτυξη βιώσιμων αποχετευτικών δικτύων είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την υγιεινή όσο και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Προστασία των Αδέσποτων Ζώων:

Τα αδέσποτα ζώα απαιτούν φροντίδα. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλαμβάνει το ρόλο της στην προστασία και τη φροντίδα των αδέσποτων, δημιουργώντας κέντρα φροντίδας προωθώντας την υιοθεσία, και φροντίζοντας για την σωστή διαχείριση των πληθυσμών με την στείρωση των ζώων..

Καταλήγοντας, η αντιμετώπιση των αδυναμιών της ελληνικής αυτοδιοίκησης απαιτεί δράση και αποφασιστικότητα. Μόνον έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν με αμεροληψία χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις. Μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε μια πιο αποτελεσματική διοίκηση που θα εξυπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα της κοινότητάς μας.

Δημήτριος Κατσούρας
Δικηγόρος Παρ’Αρειω Πάγω
Αντιπρόεδρος Έ.Π.Σ Φθιώτιδας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Στυλίδας
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση