Φοιτητικό σπίτι: Η «Oδύσσεια» ενός πρωτοετή…

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 07:30 Φοιτητικό σπίτι: Η «Oδύσσεια» ενός πρωτοετή…

Σαν βγεις στον πηγαιμό για …εύρεση φοιτητικής στέγης να εύχεσαι να είσαι ποοοολύ τυχερός!

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν μαζί με τις σχολές στις οποίες πέρασαν οι υποψήφιοι και πλέον ένας καινούριος «γολγοθάς» ή για άλλους «οδύσσεια» ξεκινά προκειμένου να βρεθεί το φοιτητικό σπίτι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Spitogatos Network, που αφορά τα sites Spitogatos.gr, Tospitimou.gr, Spiti24.gr και το mobile app του Spitogatos, σε δείγμα 75.000 αγγελιών Πανελλαδικά που έχουν χαρακτηριστεί ως «φοιτητικές» από τους αγγελιοδότες ή που πληρούν χαρακτηριστικά φοιτητικών χωρίς όμως να έχουν χαρακτηριστεί έτσι, οι τιμές ανά τετραγωνικό διαμορφώνονται ως εξής:

Ως η πιο φθηνή πόλη είναι αυτή των Σερρών όπου ένας φοιτητής/φοιτήτρια μπορεί να βρει γκαρσονιέρα με κάτω από 200 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπως σε περιοχές της Αθήνας όπου θα χρειαστείτε ακόμη και 400 ευρώ για ένα σπίτι που δε θα ξεπερνά τα 65 τετραγωνικά!

Ανάλογα «τσουχτερά» είναι και τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Λαμία, ο μέσος όρος είναι στα 221 ευρώ για ένα σπίτι στα 54 τετραγωνικά. (Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις πιο συμφέρουσες αγγελίες).

Αυτά όσον αφορά την ακρίβεια, το μεγάλο πρόβλημα είναι όμως ότι δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια ή καλύτερα σπίτια που να πληρούν τα περισσότερα στάνταρ που θέτουν οι καινούριοι ενοικιαστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σας παρουσιάσαμε σχετικά με τους επιτυχόντες στη Φθιώτιδα, μόλις 46 προτίμησαν Λαμία από ένα σύνολο πάνω από 900 παιδιά! Ποσοστιαία μεταφράζεται σε κάτω από το 5% των επιτυχόντων.

Αυτό σε Πανελλαδικό επίπεδο μεταφράζεται ότι τα παραπάνω διαθέσιμα σπίτια είναι ακριβώς όσα χρειάζονται οι καινούριοι φοιτητές (αφού ένα ποσοστό θα μείνει σπίτι του). Δυστυχώς όμως δεν διατίθενται όπως θα ήθελαν τα «πρωτάκια» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ούτε πληρούν τα ελάχιστα «στάνταρ» ή ακόμη χειρότερα το βαλάντιο των οικογενειών τους.

Η λύση της συγκατοίκησης

Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναζήτηση για αυτό και σε δεύτερο χρόνο προτείνεται η λύση της συγκατοίκησης. Αυτό είναι το δεύτερο σκαλοπάτι, αμέσως μετά την απελπισία ότι δεν μπορείς να βρεις ένα αξιοπρεπές μικρό διαμέρισμα για να μείνει το παιδί σου. Τότε ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για τριάρια (με δύο υπνοδωμάτια) που καταλήγουν να φιλοξενήσουν δύο ή και τρεις φοιτητές που μοιράζονται ενοίκια της τάξεως των 400 έως 600 ευρώ μέσο όρο ανάλογα με την αξιοποίηση τους, αν βολεύει δηλαδή να διαρρυθμιστούν για να φιλοξενήσουν τρεις διαφορετικές «οικογένειες».

Συνήθως η συγκεκριμένη λύση προτείνεται στο δεύτερο έτος φοίτησης όταν οι καινούριοι φοιτητές ανακαλύπτουν τις παρέες τους για αυτό και σε κάθε νέα φοιτητική περίοδο προκύπτουν καινούρια σπίτια που αφήνουν οι παλαιότεροι.

Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ψάξιμο και προς Θεού να μην κλείσετε το πρώτο που θα βρείτε στο δρόμο σας, πάνω στην αγωνία σας ή αργότερα κάτι που δε θα σας ταιριάζει, πάνω στην απελπισία σας. Αμέσως μετά την πρώτη επαφή που θα έχει ο νέος φοιτητής στη Σχολή του θα ανακαλύψει καινούριες προτάσεις με περισσότερη ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του για να αποφασίσει σχετικά.

Για παράδειγμα, μετά τον πρώτο χρόνο οι φοιτητές γνωρίζουν αν το σπίτι που βρήκαν και ταίριαζε στο βαλάντιο τους και την προσωπικότητά τους, εξυπηρετεί από πλευράς συγκοινωνιών με το ίδρυμα ή με τους τόπους δραστηριότητας. Υπάρχουν δηλαδή σπίτια που μπορεί παγίως να μοιάζουν ακριβότερα, αλλά αναλογικά να βγαίνουν οικονομικότερα σε σχέση με κάποια που φαντάζουν οικονομικά.

Αυτά και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά μετά τις εξετάσεις και με την εύρεση φοιτητικής στέγης, ώστε απρόσκοπτα να σπουδάσετε στο επάγγελμα και την ειδικότητα επιλογής σας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση