Η Ελιά Καλαμών σε ερώτηση στη Βουλή από το Γιάννη Σαρακιώτη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 17:25 Η Ελιά Καλαμών σε ερώτηση στη Βουλή από το Γιάννη Σαρακιώτη

«Οι ελαιοπαραγωγοί της ποικιλίας Καλαμών εκπέμπουν SOS». Προτάσεις από το βουλευτή Φθιώτιδας για τη στήριξη του προϊόντος…

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, αλλά και τις προτάσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άμεση στήριξη του προϊόντος της ελιάς ποικιλίας Καλαμών και των ελαιοπαραγωγών, που βρίσκονται σήμερα σε οριακή κατάσταση, παρουσίασε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Ειδικότερα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω προϊόν ως συγκριτικό πλεονέκτημα πολλών περιοχών της Ελλάδας αλλά και της Λοκρίδας, ο κ. Σαρακιώτης, μετέφερε την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών των περιοχών, οι οποίοι μέχρι στιγμής, όπως είπε, εισπράττουν μόνο αδιαφορία από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησής του, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα σημείωσε ότι «ακόμη εκλείπουν οι εκ μέρους της Κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργείου δραστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με σκοπό την απτή και ουσιαστική στήριξη των εν λόγω παραγωγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις αποθήκες των ελαιοπαραγωγών της χώρας, να βρίσκονται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ελιών ποικιλίας Καλαμών, οι οποίοι παραμένουν αδιάθετοι καθώς δεν είναι εφικτό να διοχετευθούν στην αγορά υπό όρους που θα προασπίζουν την τιμή, η οποία μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 0,70 ευρώ ανά κιλό».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης στο πλαίσιο των ερωτήσεων που απευθύνει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, θέτει υπ’ όψιν του και δέσμη προτάσεων για την άμεση στήριξη των παραπάνω, αναφέροντας τα εξής:

1. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προωθήσει τη συνεργασία μονομερών ή συνεταιριστικών προσπαθειών με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δεύτεροι, προμηθευόμενοι το εν λόγω προϊόν, να στηρίξουν, μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζονται, την παραγωγή της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, ενστερνιζόμενο, βασιζόμενη στην προσέγγιση του «κράτους – αγοραστή ύστατης καταφυγής» πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, όπως αυτή υποβλήθηκε στη δημόσια συζήτηση με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι II»;

2. Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συμπράξει με άλλα Υπουργεία, προκειμένου τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι Αποκεντρωμένες Μονάδες τους ανά την Περιφέρεια (και ως εκ τούτου την Π.Ε. Φθιώτιδας) να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους, μέσω της εκ μέρους τους προμήθειας του εν λόγω προϊόντος, υιοθετώντας τα ως άνω εκτιθέμενα;

3. Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προβεί στις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ρυθμιστικές ενέργειες, για την εκπόνηση προγράμματος ελαιοποίησης των αδιάθετων αποθεμάτων, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρησή στους παραγωγούς και κατ’ επέκταση δυνατότητα των παραγωγών να ξεκινήσουν τη συγκομιδή εν όψει της νέας περιόδου;

Τέλος, επισημαίνεται ότι τη νέα πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα, για το θέμα της στήριξης των ελαιοπαραγωγών της ελιάς της ποικιλίας Καλαμών, πλαισιώνουν ο Βουλευτής, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και πρώην Υπουργός, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, καθώς και είκοσι τρεις (23) συνάδελφοι τους στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com