Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης: Ανυποχώρητοι στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 08:08 Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης: Ανυποχώρητοι στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών

Από την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των ανεμογεννητριών στο βουνό του Ηρακλή.

Σημειώνουμε ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βγήκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) του έργου: «Αιολικοί Σταθµοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 34,5 MW (15 Α/Γ) στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» του Δ. Λαμιέων, Π.Ε. Φθιώτιδας» και των συνοδών σε αυτό έργων της εταιρίας ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ Ε.Π.Ε.»

Το Δελτίο Τύπου:

Η πρόσφατη Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Τούρλα–Βλιτοτσούμαρο» στην Οίτη, είναι αναμφισβήτητα μια πολύ κακή εξέλιξη  στην πορεία για την προστασία και την ανάδειξη του βουνού και συνολικά για την ήπια βιώσιμη προοπτική της περιοχής.

Από τις αρχές του χρόνου, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής και τους δύο Δήμους, Λαμίας και Δελφών, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κυβέρνηση για το αυτονόητο: την ακύρωση των αιτήσεων για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και των άλλων τεσσάρων αιτήσεων, που είναι σε εκκρεμότητα, για τους αιολικούς σταθμούς στο νοτιοανατολικό τμήμα του βουνού.

Οι προσπάθειες μας, εκτός από την ενημέρωση των αρμοδίων κυβερνητικών φορέων, στράφηκαν κυρίως στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων των είκοσι δύο χωριών, που έχουν άμεση σχέση με το βουνό, αλλά και των Επιστημονικών, Περιβαλλοντικών και Ορειβατικών Συλλόγων και Φορέων πανελλαδικά. Αποκορύφωμα των προσπαθειών μας ήταν η μεγαλειώδης πορεία της Οίτης, που έγινε στις 24 Μαΐου 2020, με τη συμμετοχή των 500 και πάνω φίλων της Οίτης. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς και το Υπουργείο δεν πείσθηκαν τελικά για το δίκαιο του αιτήματός μας∙ κι έτσι φθάσαμε στην έκδοση της ΑΕΠΟ, παρά τις βάσιμες ελπίδες μας για την ακύρωση των αιτήσεων.

Δυστυχώς αυτή η ακατανόητη και καταστρεπτική για την Οίτη έκδοση της ΑΕΠΟ θέτει πλέον καινούργιες υποχρεώσεις σε όλους μας. Μπροστά στη νέα κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, ζητάμε από τους τοπικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και τους βουλευτές, άμεσα και αποφασιστικά, να απαιτήσουν πια από την κυβέρνηση να σεβαστεί την άποψη της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων και των πανελλαδικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ώστε να οδηγηθούμε, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται, στην οριστική ακύρωση της ΑΕΠΟ και της αίτησης της εταιρείας.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας προσπάθειας∙ και δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανυποχώρητοι στο στόχο μας για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη. Προσδοκούμε την υλοποίηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού για το σεβασμό στην άποψη της τοπικής κοινωνίας και δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στις σκοπιμότητες και στα συμφέροντα, που υπονομεύουν την προστασία της βιοποικιλότητας της Οίτης και την ήπια βιώσιμη οικοτουριστική της προοπτική.  Αυτά δηλαδή που αγκαλιάστηκαν θερμά από όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Στην προσπάθειά μας για όλα τα παραπάνω καλούμε τους φορείς και τους κατοίκους της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, όπως έκαναν και μέχρι τώρα, να συσπειρωθούν στην κοινή προσπάθεια για να αποφύγουμε αυτή τη θλιβερή εξέλιξη για την Οίτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com