Φθιώτιδα: «Έφυγε» από τη ζωή ο επιστήμονας Γεώργιος Α. Ζέρβας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 09:12 Φθιώτιδα: «Έφυγε» από τη ζωή ο επιστήμονας Γεώργιος Α. Ζέρβας

Είχε γεννηθεί στο Αυλάκι Στυλίδας. Πάνω στη δική του έρευνα αναπτύχθηκαν οι παγίδες φερομονών για το δάκο της ελιάς που βοήθησαν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος…

Ένας σημαντικός άνθρωπος και επιστήμονας από τη Φθιώτιδα, ο Γεώργιος Α. Ζέρβας, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι…

Ο Δρ. Γεώργιος Α. Ζέρβας, γεννήθηκε το 1934 στο Αυλάκι Φθιώτιδος. Ήταν γιός του κτηματία Αθανασίου Ζέρβα και της Βασιλικής Βούλγαρη.

Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο 8ο Γυμνάσιο Αθηνών. Αποφοίτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η αγάπη του για την έρευνα ξεκίνησε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και στην συνέχεια μετέβη στο Βερολίνο όπου εργάστηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Φυτοφαρμάκων του Ομοσπονδιακού Κέντρου Βιολογικής Έρευνας για τη Γεωργία και την Δασοκομία (BBA). Παράλληλα εκπόνησε την διατριβή του, σχετικά με την τοξικότητα των εντομοκτόνων έναντι συγκεκριμένων εντόμων, στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου όπου και του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Δόκτωρ Βιολογικών και Γεωπονικών Επιστημών».  Το ερευνητικό του έργο συνεχίστηκε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και εργάστηκε ως Ερευνητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος». Υπήρξε ένας εξαιρετικά δραστήριος επιστήμονας, συμμετέχοντας σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια ανά τον κόσμο, καθώς και με ερευνητικές συνεργασίες με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Από την ερευνά του, ξεκίνησε η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με παγίδες φερομονών, όπου διαδόθηκαν σε όλον τον κόσμο, με πολλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Αφήνει πίσω του πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο.

Έζησε στην Αθήνα όπου δημιούργησε και την οικογένειά του, τα καλοκαίρια όμως τα περνούσε στον τόπο του μαζί με την οικογένειά του που τόσο αγαπούσε.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση