Λαμία: Με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό η ανάπλαση των πλατειών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 16:50 Λαμία: Με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό η ανάπλαση των πλατειών

Ο Θύμιος Καραΐσκος είχε δεσμευθεί προεκλογικά γι αυτό και επιτέλους προχωρά σε ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση τριών κεντρικών πλατειών στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με αντικείμενο την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού θα απασχολήσει σήμερα τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων στην πρώτη με φυσική παρουσία στην οδό Αινιάνων, μετά από τον Νοέμβριο του 2020 που καθιερώθηκε η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Είναι ο δεύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στην ιστορία της πόλης της Λαμίας. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στο Δήμο έγινε την δεκαετία του 1980-90 για την πλατεία Ελευθερίας, που υλοποιήθηκε ως έργο αρχές του 1990.

Οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί από το 2011 και μετά είναι υποχρεωτικοί για κάθε αξιόλογο τεχνικό έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί.

Βάσει λοιπόν των μέχρι τώρα δεδομένων, όπου οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι, είτε δεν έχει παραχθεί σχεδόν κανένα αξιόλογο έργο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας είτε οι Δήμοι και η Περιφέρεια απλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους αποφύγουν.

Όμως κατά τη γνώμη των ειδικών ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι η μοναδική και πιο αξιόπιστη διαδικασία διεθνώς, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη πρόταση ανάμεσα σε τόσες άλλες που κατατίθενται από τους διαγωνιζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για την υλοποίηση σημαντικών τεχνικών έργων, αποτελούν βασική προεκλογική δέσμευση της τωρινής Δημοτικής Αρχής.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση