Τα «αγγούρια της θάλασσας» από τη Λαμία στην… Κίνα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 07:10 Τα «αγγούρια της θάλασσας» από τη Λαμία στην… Κίνα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Το έδεσμα που ταξιδεύει, από τη Λαμία για τις κουζίνες των πιο διάσημων εστιατορίων της Κίνας και άλλων χωρών της Ασίας.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας) είναι σκουλήκια της θάλασσας τα οποία συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και είναι εξαιρετικό δόλωμα. Στην Κίνα όμως και σε άλλες χώρες είναι πανάκριβα, γιατί τα τρώνε στα πιο ακριβά εστιατόρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές, ενώ τα χρησιμοποιούν και για την παρασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων.

Αλήθεια πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι μια από τις ελάχιστες εταιρείες στον Ελλαδικό χώρο, που δραστηριοποιούνται στα ολοθούρια, έχει την έδρα της στη Λαμία και εξάγει πολλούς τόνους από το συγκεκριμένο προϊόν στην Ασιατική αγορά;

Ο Θεόφιλος Παπαμιχαήλ είναι ένας εξαιρετικός επιχειρηματίας από την Κάλυμνο, ο οποίος είναι από τους πρωτοπόρους στο είδος και επέλεξε γεωγραφικά τη Λαμία, για να στήσει μια καθετοποιημένη μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας ολοθούριων.

Η «Nautilus Seafood» εξάγει ετησίως 50 - 60 τόνους, δύο ειδών ολοθουρίων, που προέρχονται από το Μαλιακό και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική και τα νησιά μας.

Δείτε στο βίντεο τι είπε στο LamiaReport ο ίδιος ο επιχειρηματίας Θεόφιλος Παπαμιχαήλ.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τι λέει στο LamiaReport ο καθηγητής Δημήτρης Βαφείδης.

Ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα, για τα ολοθούρια ή αγγούρια της θάλασσας, είναι ο Δημήτρης Βαφείδης, στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος έχει ως γνωστικό αντικείμενο την "Βιοποικιλότητα των Θαλάσσιων Βενθικών Ασπόνδυλων και άμεση – έμμεση χρηστικότητά τους".

«Δυστυχώς στη χώρα μας το ολοθούριο είναι δόλωμα και δεν αναγνωρίζεται ως τρόφιμο και αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα....», αναφέρει στο LamiaReport ο καθηγητής, ο οποίος μας μιλά για την έρευνα που γίνεται ώστε να εξακριβωθούν τα "μυστικά" που κρύβουν τα μυστήρια αυτά σκουλήκια της θάλασσας.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε και φωτογραφίες από τη μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας ολοθούριων στη Ροδίτσα Λαμίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση