Ο «Μαθιός» νικάει τον… Πούτιν στα βιβλιοπωλεία της Λάρισας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Απριλίου 2022 12:25 Ο «Μαθιός» νικάει τον… Πούτιν στα βιβλιοπωλεία της Λάρισας

Κερδίζουν ακόμα και τα βιβλία που σχετίζονται με τον πόλεμο και την γεωπολιτική σκακιέρα.

Αυξημένο παρατηρείται και αυτήν την περίοδο το ενδιαφέρον των αναγνωστών για τα βιβλία που το περιεχόμενό τους έχει μεταφερθεί στην μικρή οθόνη. Βιβλία δηλαδή που έχουν γίνει σήριαλ και τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία,  καταφέρνουν να οδηγήσουν και νέους αναγνώστες στην αγορά του βιβλίου.

Την ίδια ώρα ωστόσο με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κινήσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική «σκακιέρα» έχουν βρεθεί στην βιτρίνα των βιβλιοπωλείων της πόλης αρκετοί τίτλοι βιβλίων που σχετίζονται με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στον εν λόγω πόλεμο όπως είναι ο Πούτιν αλλά και ιστορικά βιβλία που αφορούν πολέμους όπως για παράδειγμα τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο.

Η Larissanet προσπαθεί να πιάσει λίγο από τον αναγνωστικό παλμό των τελευταίων ημερών…

«Είναι γεγονός πως τα όσα άσχημα συμβαίνουν στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα πως προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι περισσότεροι σίγουρα ψάχνουν την άμεση πληροφόρηση μέσω των ειδήσεων τόσο από την τηλεόραση όσο και από το διαδίκτυο» λέει στη Larissanet έμπειρος βιβλιοπώλης «Όμως υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν  μια δεύτερη πιο ψύχραιμη ματιά. Ζητούν ένα βιβλίο για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και για πολέμους παλαιότερους. Ζητούν βιβλία με υλικό γύρω από αυτές τις χώρες καθώς θέλουν μια διαφορετική προσέγγιση για τα όσα εξελίσσονται και σχετίζονται έμμεσα ή και άμεσα ακόμα με την Ελλάδα».

Για το αν καταφέρνουν να κερδίζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναγνωστών σε σχέση με βιβλία που παίζονται με τη μορφή σήριαλ, απαντάει μια πωλήτρια του ίδιου βιβλιοπωλείου με χαμόγελο «Όχι διότι η τηλεόραση διατηρεί ακόμα μεγάλη δύναμη και το βλέπουμε πως ο κόσμος και κυρίως οι γυναίκες ζητούν βιβλία όπως ο Σασμός ή όπως οι Άγριες Μέλισσες και το Καρτ Ποστάλ, σήριαλ που είχαν επιτυχία το προηγούμενο διάστημα ή συνεχίζουν και παίζονται ακόμα και τώρα».

Αν μεταφερθούμε στη Γαλλία, μέσω ενός ρεπορτάζ του Athensvoice.gr μαθαίνουμε πως παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μείωση γενικά στις πωλήσεις βιβλίων την ίδια ώρα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τα βιβλία ρωσικής και ουκρανικής ιστορίας και λογοτεχνίας, τόσο στα βιβλιοπωλεία όσο και στα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Amazon και η Fnac. Από τα ευπώλητα είναι τα βιβλία της Λευκορωσίδας Svetlana Alexievitch, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ το 2015, με πρώτο «Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου» και ύστερα το «Τσερνόμπιλ» και «Οι μολυβένιοι στρατιώτες»· επίσης, οι Γάλλοι ξανα-ανακαλύπτουν τον γεννημένο στο Κίεβο Mikhail Bulgakov: τα μυθιστορήματα «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» και «Καρδιά σκύλου».

Μια άλλη είδηση που σχετίζεται με τον πόλεμο και τα βιβλία έρχεται από την Πολωνία. Μια διέξοδο από τον τρόμο και το στρες του πολέμου με τα «όπλα» της λογοτεχνίας έρχεται να προσφέρει η πρωτοβουλία του λογοτεχνικού ιδρύματος της Πολωνίας, Fundacja Powszechnego Czytania, το οποίο προσπαθεί να ανακουφίσει το ψυχολογικό τραύμα των παιδιών προσφέροντάς τους βιβλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», από την έναρξη του πολέμου η συγγραφέας, εκδότρια και πρόεδρος του πολωνικού ιδρύματος, Μαρία Ντέσκου, ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων. Στόχος ήταν να αγοράσει το ίδρυμα βιβλία και να τα στείλει στους χώρους συγκέντρωσης των Ουκρανών προσφύγων.

Ενδιαφέρον για το βιβλίο αυτήν την περίοδο έχει και η έρευνα της Nielsen. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Capital.gr. Αρχικά σημειώνεται πως καταγράφονται σημάδια αποθεματοποίησης τροφίμων από τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου (πριν την Καθαρά Δευτέρα) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπως προκύπτει από στοιχεία της Nielsen IQ.

Ωστόσο την ισχυρότερη τάση ανάπτυξης πωλήσεων στα επίπεδα του 41,7% παρουσιάζει η μεγάλη κατηγορία των Bazaar προϊόντων (ένδυση, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, εργαλεία, είδη κήπου, είδη αυτοκινήτου, οικιακός εξοπλισμός κλπ.), καθώς την περσινή χρονιά υπήρχαν περιορισμοί στην πώληση ορισμένων κατηγοριών διαρκών αγαθών από το κανάλι των supermarkets. Μάλιστα εάν κανείς ανατρέξει στο τζίρο των προϊόντων Bazaar δύο χρόνια πριν, δεν απέχει σημαντικά από τον φετινό, γεγονός που υποδηλώνει μια εξομάλυνση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πίσω στη Λάρισα μια ηλικιωμένη αδιαφορώντας για όλα τα παραπάνω μόλις αγόρασε ένα βιβλίο του «Σασμού» και εξηγεί το λόγο «Να μάθουμε τι θα γίνει και μ’ αυτόν τον Μαθιό που είναι δικό μας παιδί από την Κρανιά Ελασσόνας…».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Προσαρμοσμένη αναζήτηση