Υπάτη: Και φέτος ο Δήμαρχος ανέβηκε στο εκκλησάκι της Αρσαλής

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 08:35 Υπάτη: Και φέτος ο Δήμαρχος ανέβηκε στο εκκλησάκι της Αρσαλής

«Ο Θύμιος Καραΐσκος κερδίζει επάξια, μαζί με πολλούς άλλους, τον ισόβιο τιμητικό τίτλο του ''Αρσαλιώτη"....», αφού και φέτος ήταν μπροστάρης στην ανάβαση του «γλυκού Γολγοθά», όπως σχολίασε έμπειρος Υπαταίος Αρσαλιώτης.

Πρόκειται για μια δίωρη δύσκολη αναρρίχηση στο βουνό της Οίτης, όπου οι προσκυνητές φτάνουν στην ιστορική Σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ (ΑΡΣΑΛΗ) που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Είναι η δεύτερη φορά, που Δήμαρχος Λαμιέων κάνει αυτή τη δύσκολη ανάβαση στην Οίτη και ο ίδιος κάνει λόγο για μια μοναδική εμπειρία. 

Ο Θύμιος Καραΐσκος έχοντας παρέα τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Κυροδήμο, τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Τζούφλα, Κώστα Μουστάκα και Κώστα Ξεφλούδα, τον συνεργάτη του Γιάννη Κουτσούκη, αλλά και κατοίκους της Υπάτης, ξεκίνησαν στις 5:30΄ το πρωί, από τη θέση "Περιβόλια", μία αναρρίχηση δύο ωρών σε δύσβατη και βραχώδη περιοχή για να καταλήξουν στη σπηλιά της «ΑΡΣΑΛΗΣ», όπου συνάντησαν Υπατείς και άλλους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν διανυκτερεύσει στη σπηλιά από χθες βράδυ.

Ακολούθησε Θεία λειτουργία σε πλήρη κατάνυξη και στη συνέχεια ξεκίνησε η κατάβαση, που για πολλούς ειναι πιο δύσκολη και από την ανάβαση λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Στο τέλος όλοι μαζί γίνονται μια μεγάλη παρέα και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Υπάτης.

Δείτε τι έγραψε ο Δήμαρχος Λαμιέων για τη δεύτερη ανάβασή του στην ιστορική Σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ.

«Τα Πασχαλόγιορτα της Υπάτης μας! Η Ανάβαση Ανδρών Αρσαλιωτών στη Σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ (ΑΡΣΑΛΗ)

Φέτος μετά από 2 χρόνια αναβολής γιορτάσαμε και πάλι ένα από τα σπουδαιότερα έθιμα της Υπάτης. Τις θρησκευτικές γιορτές που αποτυπώνουν ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, γεμάτο από γεγονότα μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας.

Δέος, κατάνυξη και προσευχή καθιστούν μοναδική εμπειρία την αναβίωση των Πασχαλόγιορτων. Δρώμενα πλούσια σε ήθη και παραδόσεις, που αντανακλούν την ιδιαίτερη και μοναδική παράδοση της Υπάτης.

Θέλοντας να τιμήσουμε τη γιορτή της Αγίας Ιερουσαλήμ, από νωρίς σήμερα το πρωί μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Κυροδήμο, τους Αντιδημάρχους Δημήτρη Τζούφλα, Κώστα Μουστάκα και Κώστα Ξεφλούδα και με κατοίκους και επισκέπτες της Υπάτης, ανηφορίσαμε τον «γλυκό» γολγοθά προς την Αρσαλή, στο Όρος Οίτη και προσευχηθήκαμε στην κατανυκτική θεία λειτουργία, που τελέστηκε στο σπήλαιο της Αγίας μας Μάρτυρος Ιερουσαλήμ.

Το μεσημέρι από τους διοργανωτές της γιορτής δόθηκε το σύνθημα της αναχώρησης – κατάβασης, με προορισμό τη θέση «Περιβόλια». Εκεί, μαζί με τους υπόλοιπους Υπαταίους που μας περίμεναν, γίναμε «μια μεγάλη παρέα» και τηρώντας το έθιμο, χορέψαμε τους παραδοσιακούς χορούς της Υπάτης.

Και του χρόνου!»

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από την ανάβαση στη Σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ (ΑΡΣΑΛΗ)

Προσαρμοσμένη αναζήτηση