Σκόρδο Πλατυκάμπου: Το ταπεινό «Superfood» του λαρισινού κάμπου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 11:39 Σκόρδο Πλατυκάμπου: Το ταπεινό «Superfood» του λαρισινού κάμπου

Eίναι γνωστά για την έντονη και χαρακτηριστική τους μυρωδιά. Έχουν συνδεθεί με την προστασία από το «κακό μάτι» και γι’ αυτό υπάρχουν και οι ανάλογες εκφράσεις. Σπουδαίο ρόλο όμως εκτός και από τη μαγειρική παίζει στην ιατρική καθώς έχει πολλές ιδιότητες. Τα σκόρδα έχουν μια ιδιαίτερη ιστορία και στην περιοχή της Λάρισας παίζουν σημαντικό ρόλο.

Πριν από δύο χρόνια περίπου το ταπεινό σκόρδο από τον λαρισινό κάμπο άρχισε να γίνεται γνωστό στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου. Από τον Πλατύκαμπο έφτασε μέχρι την Ιαπωνία και τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν προς το αγροτικό προϊόν που είναι πολύτιμο.

Με αφορμή το γεγονός πως διανύουμε μια περίοδο, κυρίως συγκομιδής η Larissanet επιχειρεί μια μικρή αναδρομή στα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία που ενδιαφέρθηκε είναι μια μεγάλη φαρμακευτική της Ιαπωνίας η Wakunaga Pharmaceutical. Κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στον Πλατύκαμπο συναντήθηκαν με μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού, επισκέφθηκαν τις καλλιέργειες σκόρδου, μίλησαν με παραγωγούς και φεύγοντας πήραν δείγματα από το προϊόν για να τα εξετάσουν στα δικά τους σύγχρονα εργαστήρια.

Νωρίτερα βέβαια είχαν ξεκινήσει όλα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρέτα, που προέβη σε μια μελέτη για τα μοναδικά χαρακτηριστικά του σκόρδου που παράγεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών περίπου 2.000 στρέμματα με σκόρδα καλλιεργούνται στην περιοχή που δίνουν άλλους τόσους τόνους προϊόντος στην αγορά.

H πιστοποίηση AFQ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ενδιάμεσα από τη συνεργασία με τους Ιάπωνες μέχρι σήμερα, το σκόρδο Πλατυκάμπου κέρδισε το σήμα πιστοποίησης AFQ με την ονομασία eNtopioPlatikampou. Το προϊόν υποβλήθηκε στα αυστηρά πρωτόκολλα του κανονισμού AFQ και απέσπασε την ανώτερη βαθμολογία που δίνει το σήμα δηλαδή 20.

Τι είναι η όμως πιστοποίηση AFQ;

Σ’ αυτό το ερώτημα απαντούν οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου μέσω της επίσημης σελίδας τους στο Facebook λέγοντας πως «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης από τη foodOxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο. Κάθε προϊόν υποβάλλεται σε μία λεπτομερή αξιολόγηση της ποιοτικής εγγενούς σύστασής του, που έχει ως γνώμονα την υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεται εκτίμηση της ικανότητάς του να εξουδετερώνει ένα πλήθος τόσο συνθετικών όσο και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα ελέγχεται η ικανότητα προστασίας που παρέχει το προϊόν στο ανθρώπινο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, το προϊόν δοκιμάζεται ως προς την δυνατότητά του να προστατεύει σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του και σχετίζονται σε μελέτες με καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο. Ουσιαστικά λοιπόν, ελέγχει τη διατροφική αξία του προϊόντος και κατά πόσο αυτό επιδρά θετικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού!»

Οι τιμές και οι ιδιότητες

Έμπειροι παραγωγοί υποστηρίζουν πως συνήθως οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στα κόστη που καταβάλλονται για την καλλιέργειά του, αλλά ούτε και στην ποιότητα του προϊόντος η οποία είναι υψηλή. Πρόκειται άλλωστε για μια παραγωγή που έχει πολλές απαιτήσεις και σε εργασιακό χρόνο.

Το σκόρδο περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλλικίνη (allicin). Αυτή είναι που του δίνει τις ιδιότητές του στην υγεία του ανθρώπου. Η αλλικίνη του δίνει επίσης την χαρακτηριστική και έντονη μυρωδιά του. Μερικές ποικιλίες γίνονται “άοσμες” με την παλαίωση του σκόρδου, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να αλλάξει τις ιδιότητές του.

Οι ιδιότητές του και πολλά περισσότερα γύρω από αυτές αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του iatropedia.gr και τονίζεται πως πολλοί χρησιμοποιούν το σκόρδο κυρίως για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια και για την σκλήρυνση των αρτηριών.

Η λήψη σκόρδου από το στόμα φαίνεται να μειώνει την συστολική αρτηριακή πίεση (“μεγάλη” πίεση) κατά περίπου 7-9 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (“μικρή” πίεση) κατά περίπου 4-6 mmHg σε άτομα με υπέρταση. 

Η γιορτή και η Ε.Ε.

Κάθε χρόνο στην περιοχή του Πλατυκάμπου (μέχρι και πριν τον κορωνοϊό) γινόταν η γιορτή του σκόρδου στα μέσα του καλοκαιριού. Ελπίδα όλων πλέον είναι πως μετά απ’ αυτήν την υγειονομική περιπέτεια όλα θα επανέλθουν στις προηγούμενες φυσιολογικές συνθήκες. Ακόμα και η γιορτή του Σκόρδου που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες της ΕΕ παράγουν περίπου 400.000 τόνους σκόρδα ετησίως, σε σύγκριση με περίπου 28 εκατομμύρια τόνους που παράγονται παγκοσμίως (στοιχεία FAO). Με συνολική παραγωγή άνω των 273.000 τόνων (το 2018), η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρώπης, ακολουθούμενη από την Ιταλία (29.980 τόνοι το 2017) και τη Ρουμανία (28.770 τόνοι το 2018).

Οι εισαγωγές σκόρδων στην ΕΕ υπόκεινται σε πιστοποιητικά εισαγωγής και πιστοποιητικά καταγωγής. Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 341/2007 και ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/2243 της ΕΕ καθορίζουν τις προϋποθέσεις για τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων και εισάγουν ένα σύστημα πιστοποιητικών εισαγωγής και πιστοποιητικών καταγωγής για τα σκόρδα και ορισμένα άλλα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες. Η ΕΕ εισάγει σκόρδα κυρίως από την Κίνα και την Αργεντινή.

πηγή: larissanet.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση