Οι γραμμές που «πληγώνουν» τη Λάρισα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 10:18 Οι γραμμές που «πληγώνουν» τη Λάρισα

Ένα ακόμα θύμα στη λίστα των χαμένων ζωών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές που περνούν από την πόλη

Ένα ζήτημα που ανά διαστήματα απασχολεί έντονα την Λάρισα και προκαλεί πολλές αντιδράσεις είναι αυτό των σιδηροδρομικών γραμμών που περνούν σε μεγάλο μήκος μέσα από την πόλη. Τόσο η γραμμή που εξυπηρετεί τα δρομολόγια Αθηνών – Θεσσαλονίκης και αντίστροφα, όσο κι εκείνη που καλύπτει τις ανάγκες των δρομολογίων Λάρισας – Βόλου και αντίστροφα, χωρίζουν πολλά σημεία των περιοχών από τις οποίες διέρχονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την ταλαιπωρία των κατοίκων όσο και πολύ χειρότερα κάποια ατυχήματα και δυστυχήματα που καταγράφονται.

 

Ένα τέτοιο συνέβη πριν λίγες ημέρες στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Εκεί στο ύψος των σχολείων επί της οδού Κάρλας βρήκε τραγικό τέλος ένας νέος άνθρωπος.

Ο Κωνσταντίνος Μπούμπας αποδείχθηκε ολοκληρωτικά άτυχος στην προσπάθεια που έκανε να περάσει την ισόπεδη διάβαση, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από τον γειτονικό Βόλο προς τη Λάρισα.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα διερευνούν οι αρμόδιες αρχές από εκείνη την ημέρα.

Οι κάτοικοι όμως δεν κάθισαν με «σταυρωμένα» τα χέρια. Με αφορμή τον θάνατο αλλά και με αιτία την καθημερινή τους ανησυχία για την ασφαλή διέλευση των παιδιών τους και των ίδιων, διαμαρτυρήθηκαν. Απέκλεισαν συμβολικά τη διάβαση στην οποία συνέβη του δυστύχημα. Μ’ αυτόν τον τρόπο και μιλώντας στα ΜΜΕ ζήτησαν μέτρα προστασίας ούτως ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

Κυρίως στάθηκαν στην επικινδυνότητα του σημείου από το οποίο περνούν καθημερινά πολλά παιδιά, λόγω των σχολικών υποχρεώσεών τους. Όμως επεσήμαναν και τα χόρτα που εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την ορατότητα των οδηγών. Ακόμα μίλησαν και για το ότι οι μπάρες δεν λειτουργούσαν όπως πρέπει το τελευταίο διάστημα.

Στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Μπούμπας, εννιά ημέρες μετά το θάνατό του (30 Ιουνίου) τελέστηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης το τρισάγιο που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Σ’ αυτό βρέθηκαν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής και ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων, Μιχάλης Αναστασίου.

Λιακούλη, Βαγενά και ΛΑ.ΣΥ.

Για το θέμα η βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη ενημέρωσε άμεσα πως καταθέτει ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών.

«Πόσα θύματα ακόμα πρέπει να θρηνήσει η Λάρισα, για:

Να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και κυρίως, η διαχειρίστρια εταιρεία;

Για να διασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες προστασίας και ασφάλειας;

Για να προχωρήσουν, επιτέλους, στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των υποδομών;

Για να προβούν, όπως έχουν υποσχεθεί, σε υπογειοποίηση ή υπεργειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών, ώστε να δοθεί μια βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, βάζοντας τέλος στο αίμα που χύνεται καθημερινά, στις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης μας;» ζητώντας απαντήσεις.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά και τόνισε πως έχει ασχοληθεί ξανά πάρα πολλές φορές, μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, της οποίας είναι μέλος στη Βουλή.

«Το ίδιο θα κάνω και τώρα, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή, αφού συγκεντρώσω τα απαραίτητα στοιχεία» ανέφερε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΛΑΣΥ Λάρισας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «από τις πρώτες συνεδριάσεις του συμβουλίου της 3ης κοινότητας που ανήκει η περιοχή, ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας είχαμε επισημάνει το πρόβλημα και την επικινδυνότητα των ισόπεδων διαβάσεων μέσα στον ιστό της πόλης, με τα προειδοποιητικά σήματα άλλοτε να μην λειτουργούν και άλλοτε να ¨κολλούν¨ και οι διερχόμενοι να μην τα παίρνουν υπόψη». 

Η σύμβαση της ηλεκτροκίνησης

Από τις αρχές Μαΐου, έχει γίνει γνωστό με δελτίο τύπου της Intrakat πως υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ η σύμβαση του έργου «Κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου – ΒΙΠΕ – Βόλος» ύψους 42,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Στη σύμβαση του έργου περιλαμβάνονται:

-κατασκευή νέας παραλλαγής μονής Σ.Γ. κανονικού εύρους στο τμήμα από τη Χ.Θ. 49+184 έως τη Χ.Θ. 59+677

-πλήρης κατασκευή του Συστήματος Ηλεκτροκίνησης

-κατασκευή σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS

-κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης

-ανακαίνιση – τακτοποίηση μέρους των γραμμών και αλλαγών στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου και Βελεστίνου.

-ανακαίνιση κτιρίων στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου, Βελεστίνου, Λατομείου και Βόλου για την κατασκευή τεχνικών δωματίων.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 36 μήνες ενώ το έργο συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Τι γίνεται με τα ηχοπετάσματα

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που υπάρχει για το έργο των ηχοπετασμάτων που θα φέρει ανακούφιση και ασφάλεια σε μεγάλο τμήμα της Λάρισας. Για την εξέλιξη του έργου μίλησε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός που τόνισε πως «το έργο δημοπρατήθηκε από τον ΟΣΕ και αναδείχτηκε ανάδοχος που στη συνέχεια αποσύρθηκε από το διαγωνισμό λόγω της αύξησης στις τιμές των υλικών κατασκευής δημοσίων έργων» γνωστοποιώντας ότι μετά από εκ νέου συνεδρίαση από την αρμόδια Επιτροπή του ΟΣΕ προχωρούν οι διαδικασίες κατακύρωσης του έργου σε επόμενο ανάδοχο.

«Το έργο  δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες στις συνοικίες που γειτνιάζουν με τις σιδηροδρομικές γραμμές, οδηγεί σε δραστική μείωση το θορύβου από τη λειτουργία των συρμών, αλλάζει την αρχιτεκτονική του τοπίου και αναβαθμίζει το περιβάλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αγοραστός.

Πηγή: larissanet.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση