Ακτινίδιο: Το εμβληματικό φρούτο του Δήμου Τεμπών (φωτ. & βίντεο)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 13:04 Ακτινίδιο: Το εμβληματικό φρούτο του Δήμου Τεμπών (φωτ. & βίντεο)

Στρωμένοι με ακτινίδια είναι οι περισσότεροι δρόμοι στο Δήμο Τεμπών. Από την Αιγάνη και τον Πυργετό μέχρι τα παράλια προς τα Μεσάγγαλα γύρω από το Δέλτα, αν κοιτάξει κανείς γύρω του θα δει χιλιάδες στρέμματα της συγκεκριμένης πολύτιμης καλλιέργειας. Μιας καλλιέργειας που δίνει πολύ μεγάλη δυναμική σε μια ολόκληρη περιοχή. Χωράφια γεμάτα με αυτό το σπουδαίο φρούτο με τις εξαιρετικές ιδιότητες.

Τα ακτινίδια της περιοχής, σύμφωνα με τις αναλύσεις ειδικών εργαστηρίων θεωρούνται τα καλύτερα στην αγορά, τόσο για την γεύση τους όσο και για το ειδικό τους βάρος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην φροντίδα των παραγωγών, στο νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα τους, κυρίως Πηνειός αλλά και στις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες τις οποίες διαμορφώνουν το βουνό με την θάλασσα.

Την σπουδαιότητά του, την έχουν αντιληφθεί εδώ και δεκάδες χρόνια στην περιοχή για ένα φρούτο που δεν είναι από τα μέρη μας. Έρχεται σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Πυργετού από την Κίνα και τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται ακτινίδιον το σινικό. Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (Kiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950.

Η καλλιέργεια και η θρεπτική αξία

Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου.Σήμερα το ακτινίδιο καλλιεργείται και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία). Το ακτινίδιο, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι.

Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Δέλτα Πηνειού και υποστήριξη

Πριν από λίγο διάστημα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης Δέλτα Πηνειού-Τεμπών», επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Λάρισας, Βασίλη Πινακά, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Συζήτησαν θέματα που απασχολούν την περιοχή. Ένα από αυτό ήταν η ενεργοποίηση του Προγράμματος της Περιφέρειας για Προώθηση Φακέλων για κατοχύρωση ΠΟΠ/ΠΓΕ /ΕΠΙΠ ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Φυσικά δεν έλειπε το ακτινίδιοτης περιοχής του Δέλτα Πηνειού. Όμως συζήτησαν και για την ανάδειξη κάστανου, ελιάς και αμυγδάλου Κισσάβου-Γόννων, προβολή κρασιού Ραψάνης για καλυτέρευση της εμπορικής θέσης των παραγωγών και αγροτών και προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής παράδοσης και κληρονομιάς. Επίσης μίλησαν για την υποστήριξη τοπικών γιορτών παραδοσιακών προϊόντων και συμμετοχής των τοπικών φορέων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Γιορτή Ακτινίδιου

Εύφορη γη και οι καρποί άριστοι. Τα ακτινίδια Πυργετού και Αιγάνης ξεχωρίζουν για την ποιότητα και γεύση τους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Νέες καλλιέργειες κάθε χρόνο εμπλουτίζουν την παραγωγή και δυναμώνουν τον πρωτογενή τομέα. Η Γιορτή του Ακτινιδίου έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα με βάση το ακτινίδιο. Γίνεται τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια

Η Γιορτή του Ακτινιδίου έχει την σταθερή υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών που έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις αλλά και να δοκιμάσουν προϊόντα και γλυκίσματα με βάση το ακτινίδιο. Κάθε χρόνο, με φυσιολογικές συνθήκες και όχι με τις εξάρσεις της πανδημίας γίνεται στα μέσα του Οκτώβρη.

Στο Βιεντάμ

Στο Βιετνάμ βρέθηκε πριν λίγες ημέρες επιχειρηματική αποστολή από την Ελλάδα, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου προώθησης και ενημέρωσης «Delicious Fruits» της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας.

Στη μακρινή χώρα της Ασίας, ολοένα και μεγαλώνει το ενδιαφέρον για εισαγωγές των λιγότερο ευπαθών προϊόντων από την Ελλάδα και έτσι τα φρέσκα φρούτα ελληνικής παραγωγής που επιλέχθηκαν προς προώθηση είναι το ακτινίδιο και τα μήλα.

Πηγή: Larissanet.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση