Ο αφανής ήρωας που καθυστέρησε πέντε μήνες την ιταλική επίθεση το 1940

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 08:43 Ο αφανής ήρωας που καθυστέρησε πέντε μήνες την ιταλική επίθεση το 1940

Πως το όνομα του αφανή ήρωα Κώστα Τσέλιου συνδέεται με τη Φθιώτιδα.

Ο Κώστας Τσέλιος είναι ένας εκ των αφανών ηρώων σε μία παράπλευρη ιστορία του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, την οποία έφερε στο φως στις 16 Νοεμβρίου 1958 με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ένας χαλκέντερος  δημοσιογράφος  της παλιάς φρουράς, ο Βάσος Τσιμπιδάρος ο οποίος σήμερα δε ζει (πέθανε το 2002).

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και περιγράφονται στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Τσιμπιδάρου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Εν προκειμένω γίνεται αναφορά σε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία του ρεπορτάζ.

Με καταγωγή από το Δελβινάκι Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων, ο Κώστας Τσέλιος ήταν αυτοκινητιστής και από το 1922 έως το 1940 που άρχισε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, έκανε αρχικά με αμάξια και μετά με λεωφορεία την συγκοινωνία Ιωαννίνων - Αργυροκάστρου, ενώ του είχαν αναθέσει και το ταχυδρομείο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και καθώς ήταν εξυπηρετικός και πονόψυχος, ήταν πολύ αγαπητός από όλους.

Φυσικά το Ελληνικό Επιτελείο Στρατού δεν μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία και επειδή ήταν γνωστά τα πατριωτικά αισθήματα του Τσέλιου, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες μεταφέροντες χρήσιμες πληροφορίες, αξιοποιήσιμες τόσο από τη Μεραρχία της Ηπείρου, όσο και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Αποκορύφωμα της πατριωτικής δράσης του Κώστα Τσέλιου ήταν όταν ξεσκέπασε σαμποτάζ που προετοίμαζε επιμελώς στην Ελλάδα το Ιταλικό δίκτυο κατασκοπίας, με τη συνδρομή  Έλληνα συνεργού.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μία προβοκάτσια, μια πράξη δολιοφθοράς σε Ιταλική μονάδα μέσα στην Αλβανία, με σκοπό να ενοχοποιηθεί η Ελλάδα και να δοθεί έτσι η δικαιολογία για την εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων στη χώρα μας, που είχε προγραμματιστεί από τους Ιταλούς για τον Ιούνιο του 1940.

Με τις πληροφορίες του Κώστα Τσέλιου συνελήφθη στα Γιάννενα ο έλληνας συνεργός και κατασχέθηκαν τέσσερις βαλίτσες με εκρηκτικά με ενδείξεις Ελληνικής προέλευσης, τα οποία έστελνε στην Αλβανία η Ιταλική κατασκοπία στην Ελλάδα, ματαιώνοντας έτσι τα πονηρά σχέδια των Ιταλών, καθυστερώντας όπως αποδείχτηκε  κατά 5 μήνες την επίθεσή τους στη χώρα μας.

Στη διάρκεια του πολέμου ο Κώστας Τσέλιος έχασε επτά αυτοκίνητα - λεωφορεία. Τα πέντε με ελληνική άδεια κυκλοφορίας και τα άλλα δύο με αλβανική, που σκοπίμως με υπόδειξη του 2ου Επιτελικού Γραφείου είχε βγάλει για να κινείται ελεύθερα για τη συλλογή πληροφοριών μέσα στην Αλβανία, όμως ποτέ δε ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της έκθεσης που την υπογράφει ο αντισυνταγματάρχης του πυροβολικού Αθανάσιος Σταμόπουλος ο οποίος  από το 1937 έως το 1940 διηύθυνε το 2ο Γραφείο της 8ης Μεραρχίας στα Γιάννενα, αναφέροντας επί  λέξει  τα εξής:

«Θαυμαστή και εξόχως πατριωτική ενέργεια του κ. Κ.Τσέλιου, υπήρξε η καταγγελία πράξεως σαμποτάζ, ήτις σχεδιασθείσα εν Ελλάδι, επρόκειτο να εκδηλωθεί εν Αλβανία. Η ματαίωσις ταύτης, δια της εγκαίρου συλλήψεως των ενταλθέντων υπό της Ιταλικής προπαγάνδας ατόμων, οφείλεται αποκλειστικώς και μόνον εις τον άριστον τούτον πατριώτην.

Δια την πολύτιμον ταύτην προς την πατρίδα υπηρεσίαν του, το Υπουργείον των Στρατιωτικών,  ητήσατο να καθορίσει ο ίδιος την αμοιβήν ήν επεθύμει.

Ούτος δια μίαν ακόμη φοράν, επεδείξατο την ανιδιοτέλειάν του και τα ακραιφνή πατριωτικά του αισθήματα, αρκεσθείς να ζητήσει την απονομήν ηθικής τινός αμοιβής».

Ο Κώστας Τσέλιος ανήκει σε μια γενιά που δεν αποζήτησε τίποτα άλλο παρά μόνο το έπαθλο του ήθους!

Η σύνδεση με τη Φθιώτιδα

Σήμερα οι απόγονοι - εγγονοί του Κώστα Τσέλιου είναι τα αδέλφια Γεώργιος Τσέλιος, οικονομολόγος που ζει στην Αθήνα και Κώστας Τσέλιος που φέρει το όνομα του παππού του, εκπαιδευτικός- Φυσικός, ζει στα Καμένα Βούρλα όπου διατηρεί Φροντιστήριο, οι οποίοι δηλώνουν ευγνώμονες και υπερήφανοι για την προσφορά του παππού τους στην πατρίδα αλλά και για την καταγωγή τους, το Δελβινάκι Πωγωνίου!

(Φωτογραφία από το ρεπορτάζ που έκανε ο Βάσος Τσιμπιδάρος στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»)

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση